Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Unga idrottare i Halland får snart kliva innanför sargen och linjerna igen. Från och med måndag börjar kommunerna åter att öppna upp för ungdomsträning inomhus. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån/arkiv
Unga idrottare i Halland får snart kliva innanför sargen och linjerna igen. Från och med måndag börjar kommunerna åter att öppna upp för ungdomsträning inomhus. Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån/arkiv

Beslutet: Då öppnar lokala idrottshallarna för ungdomar

Ungdomar födda 2005 och senare får börja träna inomhus även i Halland.
Beslutet fattades på fredagseftermiddagen – men när öppningen sker varierar lokalt.
Halmstads och Laholms kommuner planerar att öppna redan nu på måndag medan Hylte väntar till den 8 februari.

– Det man har kommit överens om är att man ska öppna upp för barn och unga utifrån lokala förutsättningar. Vi öppnar när vi känner att vi kan öppna upp på ett smittsäkert sätt, säger Emma Gröndahl, kommunchef i Hylte kommun, som har en hög smittspridning.

Det var i torsdags som regeringen och Folkhälsomyndigheten böjde sig för kritiken från flera tunga idrottsförbund och åter gjorde det möjligt för barn och ungdomar födda 2005 och senare att även träna inomhus.

Kommunerna bör, förklarade regeringen, återuppta ta verksamheterna för barn och unga ”snarast möjligt”.

Lokala variationer

I Halland behandlades frågan vid fredagens regionala råd med representanter från kommunerna och sjukvården. Beslutet blev att följa de nationella direktiven och öppna idrottsanläggningarna inomhus för barn och ungdomar – men, som sagt, med lokala variationer.

Marie Leandersson, förvaltningschef på teknik- och fastighetsförvaltningen i Halmstad, säger till HP:

– Från och med måndag kommer de att öppnas upp för organiserad verksamhet för den målgrupp som regeringen uttalade i går. Det gäller däremot inte badet utan det kommer att öppnas från och med den 1 februari för där krävs mer planering.

Även Laholms kommun avser att öppna inomhushallarna för ungdomar redan nu på måndag. En förutsättning här som i de andra kommunerna är dock att aktiva och ledare följer pandemilagen och rådande restriktioner och råd från Folkhälsomyndigheten.

– De får inte byta om i hallarna och vi uppmanar dem att hålla avstånd, säger Christer Johansson, fritidschef i Laholm.

Tio kvadratmeter per person

Även antalet närvarande personer i hallarna är begränsat utifrån att varje person ska ha tillgång till tio kvadratmeter av den totala ytan.

– I de fullstora hallarna så är det inga problem – det är inga som är 80 på en träning. Däremot kan det vara en begränsning i våra gymnastiksalar, som skiljer sig i storlek. De största är 20x10 meter och det är 20 personer, men en del är mindre, säger Christer Johansson.

Simhallen i Laholm öppnar för grundskolor, kommunens simskola och SK Stimmets ungdomsverksamhet.

För idrottare som är födda före 2005 och som inte bedriver yrkesverksam idrott – det vill säga elitidrott – förblir inomhushallarna stängda åtminstone till den 7 februari.

Bibliotek öppnas för service

Utanför idrotten öppnas Kulturskolan i Halmstad gradvis för undervisning på plats från och med den 1 februari.

Biblioteken fortsätter däremot att vara stängda för besök, men filialerna som hittills har varit helt stängda öppnas för reservationer, hämtning och återlämning samt samhällsservice.

Kulturnämnden fattar den 28 januari beslut om kommunens mötesplatser för unga ska öppna med anpassning för barn födda 2005 och senare.

LÄS MER: Halländska kommunernas besked om barnidrotten – efter regeringens öppning

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!