Sveriges Martin Bergström före Federico Pellegrino, Italien, och Sindre Bjørnstad Skar, Norge, under finalen i Faluns världscupsprint.
Sveriges Martin Bergström före Federico Pellegrino, Italien, och Sindre Bjørnstad Skar, Norge, under finalen i Faluns världscupsprint.

Bergström – Sverige nya skidhopp

I Falun tändes ett ljus i det svenska längdmörkret på herrsidan. Han heter Martin Bergström, 27 år från Umeå, och tog sig till final i världscupsprinten, där han kom femma.

ANNONS
|

Bergström tillhör inte A-landslaget utan fick plats i startfältet i Falun genom den nationella kvoten. Därför åkte han i IFK Umeås klubbfärger. Tala om ett genombrott.

- Det gick bra redan från prologen. Skidorna var bra och jag orkade köra offensivt. Jag kände att jag hade bra tryck, säger Martin Bergström, som hade ett knep för att gå vidare i finalheaten:

ANNONS

- Det gällde att vara offensiv hela tiden. Då får ju alla i heatet bra tid och det blir fyra som går vidare. Min taktik var att dra upp farten.

I finalen kom han femma och visade att Sverige har en spännande sprintåkare på gång.

Det som är intressant med Martin Bergström är att han 2015 bestämde sig för att sluta med skidåkningen för att istället satsa på studierna. Han flyttade till USA och kom tillbaka till Sverige inför den här säsongen. Då kom skidsuget tillbaka, liksom träningen.

Nu blev det succé i klassiska Svenska skidspelen i Falun.

- Det beror nog på att jag har kört mycket kvalitet på passen. Sedan har det gått bättre och bättre. Nu är jag tillbaka i riktig elitträning. Det här är en fantastisk motivation till nästa år.

TT: Blir du Sveriges nya sprintstjärna?

ANNONS

- Haha, ja, det vill väl alla.

I finalen blev det trippelseger för Norge genom Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen och Sindre Bjørnstad Skar.

TT

ANNONS