Tar över i STK. Christian Bergström har en gedigen bakgrund som spelare och tränare inom tennisen och blir ny klubbchef i Södrums TK efter Andreas Nilsson.
Tar över i STK. Christian Bergström har en gedigen bakgrund som spelare och tränare inom tennisen och blir ny klubbchef i Södrums TK efter Andreas Nilsson.

Bergström ny klubbchef i Söndrums TK

Christian Bergström var under många år en av Sveriges främsta tennisspelare med framgångar i såväl Wimbledon som Australien Open. Nu lämnar 48-åringen Båstad för att ta över som klubbchef i Söndrums TK.

ANNONS
|

Det är en av de första fina vårdagarna. Solen lyser från en klarblå himmel när Christian Bergström gör sin första arbetsdag i sin nya klubb STK på grusbanorna utanför Söndrumshallen.

Den sympatiske göteborgaren har en diger meritlista från tiden som aktiv då han åkte land och rike runt under svensk tennis glansperiod på 80- och 90-talet.

Men Bergström fick aldrig de riktigt stora rubrikerna.

Han hade oturen att konkurrera med stjärnor som Stefan Edberg och Mats Wilander, som båda var rankade som världsettor.

Två singelfinaler, båda i Adelaide, samt två kvartsfinaler i Wimbledon och en i Australien Open är dock ett facit att vara stolt över.

ANNONS

I dag när svensk tennis skriker efter en ny världsstjärna hade den typen av resultat varit riktigt stort.

– Jag var otroligt nära att vinna i Adelaide och det var likadant mot Boris Becker i Wimbledon 1993. Jag hade 5–3 och chans till ett femte set. Becker var klart störd och gick och grymtade på banan, men han lyckades vända och vinna, berättar Christian Bergström.

Han vann många matcher också och slog bland annat världsstjärnor som Peter Sampras, Mats Wilander, Thomas Muster, Goran Ivanisevic och Henri Leconte.

Men frågan är om han inte har de bästa minnena från Melbourne?

– Jo, jag får rysningar bara jag tänker på det. Det var otroligt många svenska fans på läktarna när vi spelade på den tiden och supportrarna sjöng våra namn och gav oss ett otroligt stöd – en fantastisk upplevelse! Efteråt gick vi och delade ut biljetter till nästa match, ler Christian.

1996 drog han ner på tävlandet och avslutade karriären med att spela ligatennis i Tyskland året därpå.

– Därefter började jag plugga en marknadsutbildning i Göteborg samtidigt som jag var tränare på halvtid i Ullevi TK. Jag kände att jag var mätt och trött på tennis och ville göra något annat.

ANNONS

Därför blev det jobb i Hello Sweden under åtta år innan han tog klivet tillbaka som tennistränare i Kungsbacka TK. De senaste fem åren har han arbetat som sportsligt ansvarig på tennisgymnasiet i Båstad.

– Men där blev det för mycket jobb och för ett år sedan sade jag upp mig. Därefter har jag haft en friare roll, men då blev det inte så mycket arbete och därför började jag titta runt lite efter något nytt.

Han fastnade för Söndrums TK, där Andreas Nilsson lämnade efter ett år som klubbchef.

Tidigare var det Ralf Henriksson som hade sysslan under många år.

– Jag hade Ralf och Pelle Bergentoft som förbundskaptener i juniorlandslaget 1981 då vi vann lag-EM i Barcelona, upplyser Christian.

Nu ska han föra Henrikssons arv vidare i STK.

– Det blir en utmaning, men jag tänker göra det så bra som möjligt. Det bästa hade varit om vi hade fått två heltidsanställda tränare och det borde inte vara omöjligt med tanke på stadens storlek och traditionen i klubben. Jag tycker att STK ska vara minst lika stora som Kungsbacka som har fyra heltidsanställda tränare.

Under sommaren kommer Christian att jobba i klubben två dagar i veckan, men från och med augusti är det heltid som gäller.

ANNONS

Finns det någon ny Sofia Arvidsson i Söndrum?

– Det är för tidigt att säga, men det yttersta målet är inte att få fram någon ny stjärna utan skapa en väldigt bra verksamhet med en skön stämning bland medlemmarna.

Fakta: Christian Bergström

Ålder: 48.

Familj: Hustrun Anna och barnen Filip, 20 och Sara, 17.

Bor: Hus i Båstad.

Yrke: Tennistränare.

Klubbar: Brottkärrs TF, Mölndals TK, Ullevi TK, Kungsbacka TK, Båstad TS och Söndrums TK.

Meriter: Två ATP-finaler, båda i Adelaide 1991 och 1993 (förlust mot Goran Ivanisevic resp. Nicklas Kulti), kvartsfinal i Wimbledon 1990 och 1994 (förlust mot Stefan Edberg resp. Boris Becker), kvartsfinal i Australian Open 1994 (förlust mot Stefan Edberg), Tre Davis Cup-matcher. Bästa ATP-ranking: 32:a i världen.

Intressen: Golf (4,9 i handicap).

ANNONS