Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Berg, till vänster, och Andreas Granqvist var båda med och förhandlade fram det nya avtalet.

Berg: "Oturligt om det är ett missförstånd"

Spelarna i herrlandslaget gick ned i ersättning i tron att pengarna skulle gå direkt till damlandslaget. Det är fortfarande den allmänna uppfattningen bland spelarna.

I sitt tacktal när hon fick Diamantbollen gick damlandslagets veteran Nilla Fischer till angrepp mot vad hon uppfattar som stora brister i jämställdheten mellan landslagen.

Bland annat fick herrarna en släng av sleven – eller snarare uppfattade det som kritik riktad mot dem från Fischer.

Granqvist irriterad

Lagkaptenen Andreas Granqvist reagerade dagen efter med klar irritation. Han och andra spelare i herrlandslaget kände sig utpekade trots att de på eget initiativ avstått viss ersättning i samband med landslagsuppdrag.

Och det i övertygelsen om att pengarna skulle slussas över till damerna.

- Jag är trött på att vi får ta skiten, sade Granqvist.

- Vi kan bara göra vårt, och det har vi gjort men det har inte kommit fram. Vi skrev ett nytt avtal, där vi gick ner rejält i ersättning.

Granqvist riktade kritik mot förbundsledningen som inte klargjort tillräckligt att herrspelarna tagit egna steg mot en jämnare resursfördelning mellan landslagen. Men enligt generalsekreteraren Håkan Sjöstrand har Granqvist och övriga spelare missuppfattat situationen.

- Det finns ingen koppling till det avtal som fanns för damerna, vi diskuterade inte det under förhandlingarna. Men deras sänkning gör att vi kan använda pengar för att stärka övrig verksamhet, sade Sjöstrand till Aftonbladet.

"Likartade upplägg"

Landslagschefen Stefan Pettersson beklagar att det uppstått en schism mellan landslagen, men han ger också Sjöstrand rätt.

- Avtalet var sådant att vi skulle kunna ha likartade upplägg, punkt slut. Det innebar i praktiken att herrarna gick ned i ersättning.

- Det var så det pratades.

Flera spelare, bland andra Gustav Svensson, Marcus Berg och Emil Krafth, vidhåller att de har en helt annan bild av förhandlingarna, att deras sänkta ersättning uppfattades som villkorade pengar till damerna.

- Det kan tolkas så, säger Pettersson.

TT: Spelarna säger så, en efter en...

- Båda kanske har lite rätt. Det kan vara en missuppfattning. De diskussionerna vi hade var att vi skulle ha ett annat upplägg och i praktiken innebar det en sänkt ersättning för herrarna. Men det var inte sagt att exakt krona för krona skulle gå över (till damerna), säger Pettersson.

Tydligt för Berg

För Marcus Berg, som var med under förhandlingarna, var det tydligt att de pengar herrarna avstod skulle gå till damerna.

- Jag var med på ett möte. Vi hade ett snack och den information vi fick var att vi kunde hjälpa damerna om vi gick ned i ersättning. Det var också det vi drog för spelartruppen. Det var ett stort samtalsämne och alla var med på det.

- Det är oturligt om det är ett missförstånd, om den här informationen inte kommit ut, säger Berg.

Stefan Pettersson beklagar situationen.

- De kanske känner så, att sänker de sin ersättning går den till damerna, men krona för krona var det inte så. Vi har inte kommunicerat det tillräckligt bra, så kan det vara. Vi ska prata med damerna och se till att det inte blir såna här kommunikationsmissar eller misstolkningar, säger Pettersson.

Mittfältaren Gustav Svensson:

- Det är synd att det har blivit ett "vi och ni-tänk" för så är det inte bland oss. Vi står för jämställdhet och vi vill hjälpa till så mycket som möjligt. Jag tycker att man ska lägga fokus mot Fifa och att vi tillsammans med damerna kan göra det.

- Nu har det blivit pajkastning trots att vi står för samma sak och vill samma sak. Det har tydligen inte kommit ut på rätt sätt, som vi vill kommunicera det och då har det blivit lite av två olika läger och det tycker vi är synd.