Linköpings Lukas Bengtsson jublar efter sitt 1–1-mål i segermatchen mot Skellefteå.
Linköpings Lukas Bengtsson jublar efter sitt 1–1-mål i segermatchen mot Skellefteå.

Bengtsson glänste i ny Linköpingsseger

De två senaste säsongerna i AHL har till stora delar förstörts av sjukdom och skada. Hemma i Sverige igen mot Lukas Bengtsson bättre och är lyckligare än på länge.

ANNONS
|

Efter SM-guldet med Frölunda våren 2016 skrev Lukas Bengtsson NHL-kontrakt med Pittsburgh Penguins.

Den talangfulle och minst sagt offensivt skicklige backen spåddes en lysande framtid.

Men mitt i alla framgångar led han av extrem trötthet, illamående och ben som slutat att fungera.

Först när Bengtsson skrevs in på Mayo Clinic och fick göra omfattande tester hos den världsledande kliniken i Minnesota upptäcktes vad han drabbats av.

Värsta perioden

Pots syndrom är en sällsynt sjukdom där det autonoma nervsystemet är ur balans och blodet inte hinner pumpas ut i rätt tid till alla ställen i kroppen. Den ger onormalt hög puls och lågt blodtryck.

ANNONS

- Det är svårt att beskriva hur fruktansvärt dåligt jag mådde, det är värsta tiden i mitt liv. När det var som värst orkade jag knappt ta mig ur sängen. Jag är enormt tacksam över att sjukdomen ändå blommade ut när jag bodde i USA och att jag hamnade på Mayo Clinic, säger Lukas.

Den första säsongen i AHL med Wilkes-Barre/Scranton Penguins blev det bara 16 matcher på grund av sjukdomen och i fjol 37 matcher på grund av skador.

- Jag var väldigt nere och kände att jag var tvungen att hitta tillbaka till glädjen både på och utanför isen. Och det har jag verkligen gjort i och med flytten till Linköping. Vi har ett härligt gäng och det är alltid roligt att gå till hallen för att träna eller spela match.

Hetare än på länge

Något som syns på isen. En sprudlande Bengtsson har producerat åtta poäng (två mål och sex assists) på tio matcher – och pangade in viktiga 1–1 mot Skellefteå. Något som lade grunden till att serieledande LHC sedan vann med 2–1 efter förlängning och tog sin sjunde raka vinst hemma i höst.

ANNONS

24-åringen var bäst på isen med sin fart, teknik och snabba passningsspel. För att inte prata om det tunga skottet.

- Det är precis så här jag vill spela och det är ju betydligt lättare att göra det när man mår bra för övrigt i livet. Nu har jag lärt mig att leva med sjukdomen.

Linköping tappade poäng hemma för första gången i höst – och anfallsstjärnan Broc Little drabbades av en fotskada.

För Skellefteå var det ett steg i rätt riktning efter bara en poäng av nio möjliga på sistone.

- En riktigt bra och intensiv match, där vi kunde ha fått med oss tre poäng. Men det har låst sig lite för några av våra målskyttar, sade gästernas tränare Tommy Samuelsson.

TT

ANNONS