Beachvolley-SM blir av – i mini-format: ”Ett SM för idrottarna”

Beachvolley-SM avgörs i Tylösand i sommar trots allt. Men det blir i betydligt mindre skala än tidigare år.
– Det blir ett evenemang för spelarna, säger Rasmus Jonsson, arrangör och förbundskapten för herrlandslaget.

ANNONS
LocationTylösand||

För tredje året i rad var det upplagt för en riktig beachvolleyboll-fest på stranden i Tylösand. Sedan kom coronapandemin emellan och satte tävlingarna i limbo. Men nu står det klart att SM arrangeras mellan den 26 juli och den 2 augusti, om än i mindre skala än tidigare.

– Det brukar vara en folkfest, men det blir det inte i år på grund av coronaläget. Det blir ett evenemang för spelarna helt enkelt, för att man ska kunna utse en svensk mästare även 2020, säger Rasmus Jonsson.

Det är ännu inte helt klart med hur många lag som kommer kunna ställa upp i de olika klasserna. Klart är att antal banor minskar drastiskt, från 50 till tolv.

ANNONS

Vad betyder det att ni ändå kan genomföra SM?

– Det är helt fantastiskt för sporten att man kan komma igång och tävla. Många idrotter har längtat för att få spela och lika mycket längtar ju beachvolleyspelarna för att få mäta sina krafter mot varandra. Det är väldigt viktigt för sportens skull, säger Rasmus Jonsson.

Rasmus Jonsson, som är både arrangör för beachvolley-SM och förbundskapten för herrlandslaget i beachvolleyboll.
Rasmus Jonsson, arrangör för beachvolley-SM och förbundskapten för herrlandslaget. Bild: Lina Salomonsson

Arrangören hoppas locka toppspelarna

Precis som de flesta andra sporterna har beachvolleybollen ställt in samtliga tävlingar under våren. Det har dock gått att träna under våren eftersom sporten spelas utomhus och med fyra spelare över en stor yta.

– Men tävlingsmässigt har det inte varit någonting. Innan SM kommer det vara en tävling på elittouren med de bästa spelarna i Sverige. Annars är det bara vid SM som det är klart att de bästa spelarna i Sverige kommer att mötas.

Blir flera restriktioner

Arrangörerna hoppas därför att alla de bästa spelarna tar sig till sanden i Tylösand, även om förutsättningarna är annorlunda. Hur kvalen till de minskade klasserna genomförs är inte helt klart, men gällande restriktionerna i övrigt kommer arrangörerna också ha en rad andra åtgärder för att följa restriktionerna i coronapandemin.

– Det kommer vara ordentligt med avspärrningar och vi kommer att gå ut med att vi inte vill ha publik och folksamlingar. Vi kommer att ha värdar innanför avspärrningar och vi kommer att ha värdar som uppmanar folk att hålla avstånd. Vi kommer ha information, handdesinfektion och allt sådant som krävs för att genomföra ett evenemang, berättar Rasmus Jonsson.

ANNONS

LÄS MER:SM-spelarna intar Sveriges beach-Mecka Tylösand

ANNONS