Det svenska damlandslaget bojkottar fotbollsgalan. Arkivbild.
Det svenska damlandslaget bojkottar fotbollsgalan. Arkivbild.

Banusic: "Kommer absolut inte gå"

Det svenska damlandslaget har hotat att utebli på fotbollsgalan. Linköpingsstjärnan och landslagsspelaren Marija Banusic står bakom beslutet:

ANNONS
|

Efter misslyckade förhandlingar med Svenska fotbollförbundet har det svenska damlandslaget hotat med att bojkotta den kommande fotbollsgalan.

- Jag kommer absolut inte gå. Självklart inte. Det måste ske en förändring och nu är tiden inne för det, säger Linköpingsstjärnan Marija Banusic efter den damallsvenska avslutningen borta mot Limhamn Bunkeflo (LB07).

TT: Anser du att ni ska strejka och inte spela landskampen mot Frankrike?

ANNONS

- Allt är upp till förbundet. De vet vad vi vill och vi vet vad vi är värda och vad vi begär. Det är ingen som sitter på ett kontor som ska bestämma vad vi är värda. Vi kommer inte på fotbollsgalan om ni behandlar oss såhär, säger Banusic.

"Någonting var tvunget att göras"

Landslagsbacken Jonna Andersson tycker att det är trist att det ska ha gått så långt som att en bojkott ska vara nödvändig:

- Förhandlingarna har pågått ganska länge och någonting var tvunget att göras och då fick det bli fotbollsgalan som tyvärr blev utsatt, säger Linköpingsspelaren.

TT: Kommer du gå?

- Vi får se. Jag har inte tänkt på det. Det kom ju precis innan matchen (mot LB07) och det har varit fullt fokus på matchen, säger Andersson.

ANNONS

"Debatten borde ha varit uppe tidigare"

Guldtränaren Kim Björkegren är inte insatt i förhandlingarna, men beklagar att det ska behöva gå så långt som till en bojkott av fotbollsgalan och hot om strejk under landskampen mot Frankrike.

- Jag tycker att det är tråkigt att det krävs sådana saker för att det ska skapa en debatt. Jag tycker att debatten borde ha varit uppe redan tidigare och man borde se ganska tydligt vilka klyftor det är mellan de olika förhållandena för män och kvinnor. Ur den aspekten är det väl bra att det väcks. Jag hoppas att det här genererar tillbaka något i det långa loppet, säger Linköpingstränaren Kim Björkegren till TT.

"Tragikomiskt"

Att det är just deltagandet i fotbollsgalan som står i fara beskriver landslagsmålvakten och Chelseaspelaren Hedvig Lindahl som "tragikomiskt":

- Det finns en risk att vi inte kommer att gå på fotbollsgalan, om inte ett nytt avtal kommer på plats. Vi tycker att det är ett bra tillfälle att göra det här nu, men det tragikomiska i det hela är att fotbollsgalan är något vi gillar att gå på, eftersom den är väldigt jämställd. Men förhoppningsvis kommer ett avtal på plats, och då kan vi ju gå, säger Lindahl till SVT.

ANNONS
TT

ANNONS