Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Villa Lidköpings Joel Broberg. Arkivbild.

Bandyns nästa stjärna – en Rasmus Dahlin-typ

Han beskrivs som en Rasmus Dahlin-typ fast med bandyklubba. Villa Lidköpings Joel Broberg spås bli nästa stora stjärna – och en viktig kugge i jakten på SM-guldet.

Likheten med svensk ishockeys stora löfte Rasmus Dahlin är iögonfallande, menar tränaren Johan Sixtensson som bland annat pekar på ödmjukheten. Och de båda tonåringarna från Lidköping spelade faktiskt ishockey ihop som små innan Joel Broberg gick i sin pappa Peters fotspår och valde att satsa på stans stora sport bandy.

- Joel valde fel sport där, i allafall ekonomiskt, säger tränaren och skrattar.

För Joel Broberg var valet inte så svårt och som Sveriges stora framtidslöfte finns ingen anledning att tvivla på att han gjorde rätt.

I en enkät bland 228 spelare och ledare i elitbandyn i Sverige tror 29 procent att det är Broberg som kan bli Sveriges nästa stjärna om tre-fem år.

- Jag är väl ganska allround. Jag har väl ingen jättestyrka men är väl inte jättedålig på någonting heller, konstaterar han ödmjukt.

"Självklart roligt"

TT: Det är ändå rätt många som tror på dig, så något extra har du väl?

- Ja, något ligger nog i det. Det måste det göra med så stora siffror. Det är självklart roligt, man blir motiverad.

Trots sin unga ålder har han gjort stort avtryck. Inte minst i slutspelet i våras där årets junior de senaste två åren klev fram som en bärande spelare med tre mål i såväl kvartsfinal som semifinal.

- Han är så ung och oförstörd och vågar åka omkring med sitt galler och ibland lura skjortan av sina motståndare trots att det är hans första slutspel som ordinarie. Det stiger upp några nivåer när det blir slutspel och ändå växlar han upp ytterligare. Det trodde jag nog inte själv faktiskt innan slutspelet, säger tränaren Johan Sixtensson.

Gått snabbt

Joel Broberg premierades med att tas ut i sin första landslagstrupp i september och känner själv att det gått väldigt snabbt i hans bandyliv den senaste tiden.

- Jag har egentligen inte hunnit tänka efter så mycket. Det har mest rullat på och man får bra hjälp av att spela med bra spelare som man lär sig av hela tiden. Jag känner att jag växer för varje pass, säger forwarden.

Den här säsongen är hans Villa Lidköping, som tjuvstartar i elitserien under fredagen, skyhöga guldfavoriter. 18-åringen förväntas ta nya steg, vilket också är hans eget mål med säsongen.

- Jag ska försöka bidra så mycket som möjligt till laget så vi kan ta vårt första SM-guld. Vi ska verkligen försöka leva upp till favoritskapet. Jag tror att vi ser det som en morot.