Meraf Bahtas avstängning gäller fram till den 31 augusti. Arkivbild.
Meraf Bahtas avstängning gäller fram till den 31 augusti. Arkivbild.

Bahta stängs av i ett år – får tävla i VM

Efter en lång och utdragen process har Meraf Bahta fått sin dom. Löparstjärnan stängs av i ett år – men är fri att tävla igen den 1 september och kan ställa upp i friidrotts-VM i höst.

ANNONS
|

Det var sommaren 2018 som det blev känt att Meraf Bahta vid tre olika tillfällen under tolv månader hade brutit mot idrottens antidopningsreglemente gällande vistelserapportering.

Landslagslöparen hade vid ett tillfälle lämnat in sin rapport försent och vid två andra inte befunnit sig på de platser som hon uppgett för att vara tillgänglig för dopningskontroll.

Efter många om och men har nu en dom fallit.

- Det är skönt att få ett avslut. Nu vet vi, och framför allt Meraf, vad som gäller, säger Stefan Olsson, generalsekreterare för Svenska friidrottsförbundet till TT.

ANNONS

"Extremt lång tid"

Samtidigt är han kritiskt till den utdragna processen.

- Vi tycker att det har tagit extremt lång tid att komma fram till det här. Samtidigt är det en del av rättssäkerheten och visar att det inte har varit ett lätt ärende.

Meraf Bahta, som sedan tidigare bland annat har ett EM-guld och ett EM-brons på meritlistan, stängs av från både träning och tävling i ett år av Riksidrottsnämnden. Löparstjärnans avstängning gäller från den 1 september 2018 fram till den 31 augusti 2019 – vilket innebär att hon, om hon kvalar in, är fri att tävla i friidrotts-VM som avgörs i Qatar 28 september–6 oktober.

TT: Ställer ni er bakom domen?

- Vi har förtroende för att det har hanterats på ett rättssäkert sätt. Men vi har inte hunnit läsa beslutet i detalj, det får vi återkomma till när man har sett vad man i domen trycker på och inte trycker på.

ANNONS

"Inte svart eller vitt"

Inledningsvis prövades fallet av Dopingnämnden, första instans i dopingärenden, som friade Bahta. Därefter valde dock Dopingkommissionen att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden som nu alltså har kommit fram till den ett år långa avstängningen – i stället för de två år som den typen av dopingförseelse normalt ger.

- Vi upplevde att det fanns goda grunder att förklara varför det blivit som det har blivit. Vi landar i att det inte är helt givet om det var uppsåtligen eller om det fanns felaktigheter i systemet. Allt är inte svart eller vitt, säger Stefan Olsson om domen.

Riksidrottsnämndens dom kan överklagas till Idrottens skiljedomstol (Cas).

TT

Fakta: Bahta-fallet

2018

26 juli: Aftonbladet avslöjar att Meraf Bahta har tre missar i det så kallade vistelserapporteringssystemet inom ett år och misstänks för brott mot dopningsreglerna.

5 augusti: Bahta tillåts springa i EM, säger förbundskapten Karin Torneklint på en presskonferens dagen före första tävlingen.

7 augusti: Bahtas tredje prick i vistelserapporteringssysmet kvarstår, efter beslut av dopningskommissionens jurister.

8 augusti: Bahta tar EM-brons på 10000 meter.

11 augusti: Bahta stryker sig från 5000 meter på EM och reser hem till Sverige.

27 augusti: Bahta meddelar att hon avstår Finnkampen.

20 oktober: Bahta gör comeback och sätter nytt svenskt rekord på 10 kilometer landsväg i en tävling i Norge.

11 november: Riksidrottsförbundets dopningskommission lämnar vidare ärendet till dopningsnämnden för bestraffning. Dopningskommissionen rekommenderar ett års avstängning för Bahta.

14 november: Bahta tar time out från allt tävlande.

2019

4 januari: Dopingnämnden friar Bahta.

24 januari: Dopingkommissionens ordförande Åke Andrén-Sandberg berättar för P4 Väst att man lämnat in en överklagan.

10 februari: Bahta sätter nytt svenskt rekord på 10 kilometer landsväg i en tävling i Nederländerna.

24 juni: Riksidrottsnämnden stänger av Bahta i ett år. Avstängningen gäller retroaktivt från 1 september 2018 fram till den 31 augusti 2019.

ANNONS