Tionde gången gillt? Washington-trogne NHL-stjärnan Nicklas Bäckström hoppas på att hans Capitals äntligen ska få lyfta Stanley Cup-bucklan.
Tionde gången gillt? Washington-trogne NHL-stjärnan Nicklas Bäckström hoppas på att hans Capitals äntligen ska få lyfta Stanley Cup-bucklan.

Bäckström: "Alla kedjor måste bidra"

Dominant i grundserien men utslaget tidigt i slutspelen. Det knyter sig för Washington när det gäller. Nicklas Bäckström hoppas att fler spelare ska kliva fram.

ANNONS
|

Washington var på väg ut ur Stanley Cup i våras när Nicklas Bäckström tog till orda i omklädningsrummet.

- Mot Pittsburgh var det. Det behövdes, minns han.

Brandtalet hjälpte.

- Vi låg under med 1–3 i matcher och kom ikapp till 3–3. Ibland kan det låsa sig i situationer när man börjar tänka mer på vad man ska göra. Man ska i stället försöka gå ut och bara slappna av. I vår situation kunde det inte bli sämre än det redan var. Det släppte någon match men i sjunde matchen var det tillbaka till stelkramp igen.

ANNONS

- I stället för att gå ut och ta för sig satt vi tillbaka och vågade inte riktigt göra misstagen, säger han.

Andra kedjor måste bidra

NHL-fantaster älskar statistik. Och tittar man på siffrorna levererar Washingtons stjärnor alltid i grundserien – och oftast i slutspelen. Bäckström hade förra säsongen sin bästa säsong poängmässigt (86) sedan 2009–2010.

- Kollar man på toppspelare är det nog inte så stor skillnad på poängen. Det är faktiskt mest från tredje och fjärde kedjan man måste få några extra mål från spelare. Alla måste bidra. Det är så otroligt viktigt.

Washington har tappat Marcus Johansson – 58 poäng i fjol – och stjärnbackarna Karl Alzner och Kevin Shattenkirk. Frågan är om Capitals har ett lag att gå hela vägen och ta klubbens första Stanley Cup-titel.

- Vi hade det i alla fall, nu vet jag inte hur det blir i år. Men allt kan hända när det kommer till slutspel, det är en helt annan hockey där och det är vad som gör sporten så rolig, säger Bäckström.

ANNONS

Svenska uppstickare

Flera spelare har också förlängt kontrakt. Att Jevgenij Kuznetsov fick ett superkontrakt på åtta år värt nästan 500 miljoner kronor gav, inom ramarna för lönetaket, mindre utrymme för andra. André Burakovsky skrev också ett nytt avtal.

- Nu ska André ta nästa steg också och hitta en jämnhet i spelet och vara bra varenda match. Det är vad som behövs och det han vill vara också. Jag har lärt känna honom nu och han vill vara bäst.

Efter Alzners och Shattenkirks sorti öppnas även möjligheter för Christian Djoos, som hittills bara spelat för farmarlaget Hershey Bears.

- Det är så det funkar med lönetaket, ibland måste man göra sig av med spelare och ibland inte. Det är bra för då får man organisationen i rullning, nya spelare får komma upp och få chansen. Det kan vara något positivt. Det har funkat för Pittsburgh och Chicago.

ANNONS

VM-guldet betydelsefullt

För Bäckströms del blir det tionde året i Washington, en "skön stad" att bo i säger den snart 30-årige centern, som hoppas att VM-guldet i våras kan påverka honom positivt.

- Tror det är bra för huvudet, det var ett tag sedan man vann något. Det är skönt att få en egen "boost" och ta med den in i säsongen.

TT

Fakta: Nicklas Bäckström

Ålder: 29.

Moderklubb: Valbo.

Klubbar i karriären: Brynäs (2004–07), Washington (07– ), Dynamo Moskva (12–13 under NHL-lockouten).

Meriter: VM-guld 2017 och 2006, OS-silver 2014.

NHL-statistik: Har gjort 728 poäng, varav 188 mål, på 734 NHL-matcher.

ANNONS