Mikael Backlund gjorde sitt 21:a mål när hans Calgary vann Western division. Arkivbild.
Mikael Backlund gjorde sitt 21:a mål när hans Calgary vann Western division. Arkivbild.

Backlund avgjorde för Calgary

Mikael Backlund gjorde sitt 21:a mål när hans Calgary för första gången på 29 år vann Western conference i NHL, efter att ha slagit San Jose med 5–3. Patric Hörnqvist var i sin tur delaktig i att Pittsburgh nu närmar sig Stanley cup-slutspelet.

ANNONS
|

Patric Hörnqvist hade gått poänglös i sju matcher innan han hittade målet mot Carolina.

- Jag har kämpat länge för att hitta nätets baksida. Jag har haft många chanser och till slut gick den in. Förhoppningsvis blir det fler, säger han till nhl.com efter matchen.

- Vi kämpade så hårt i kväll. Jag tycker att det var en av de bästa laginsatserna under säsongen. När mycket står på spel verkar det som att vi alltid hittar vår extra växel. Det är vad som hände i dag, fortsätter svensken.

ANNONS

"Spelarna förstår hur mycket som står på spel"

Segern innebär att Pittsburgh ligger trea i Metropolitan division, två poäng bakom New York Islanders.

- Spelarna förstår hur mycket som står på spel och hur viktig den här matchen var för oss – och för Carolina, säger Pittsburghs tränare Mike Sullivan efter matchen.

Carolina halkar ner till en femteplats, men har fortfarande möjlighet att ta sig till slutspelet då laget just nu har den sista wild card-platsen i Eastern conference.

"En bedrift att vinna divisionen"

För Mikael Backlund var det säsongens 21:a mål i det målrika toppmötet mot San Jose. Calgary vann med 5–3, vilket innebär att laget kniper segern i Western conference för första gången på 29 år med tre matcher kvar att spela, före just San Jose.

- Vi har haft ett bra år, men vi vet att jobbet ligger framför oss i slutspelet. Det är en bedrift av laget att vinna divisionen, det är inte lätt, men vi tänker inte ta ut något i förskott, säger Calgarys kapten Mark Giordiano till nhl.com.

ANNONS

Segern innebär även att Calgary vinner Pacific division för första gången sedan säsongen 2005-2006.

San Jose, som saknade skadade Erik Karlsson i nattens möte, slutar i sin tur tvåa i Pacific division och ställs mot Las Vegas i slutspelets första öppningsrunda.

TT

ANNONS