Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Jan-Owe Wikström: Bäst i världen – nu är ni bäst i Sverige också, Hylte/Halmstad!

Guldhattar på, champagne som flödade och glädjetårar som rann.
Så såg det ut den där Skärtorsdagen i april för sju år sedan efter att Jonna Wasserfaller, inför fullsatta läktare i Örnahallen, hade drämt in matchbollen till 25–16 i fjärde set i den tredje finalmatchen mot Svedala och säkrat Hylte/Halmstads första SM-guld på damsidan någonsin.

Och så såg drömscenariot också ut i den andra SM-finalen mot Engelholm säsongen 2020/21 även om Örnahallen var ersatt av Halmstad arena, de drygt 400 jublande åskådare mot åtta ljudstarka åskådare upptill klubbmedlemmar och funktionärer.

Men resten av guldingredienserna fanns där efter den två timmar och 23 minuter långa finalrysaren, där lagen slets mellan hopp och förtvivlan, men Hanna Helvig och brasilianskan Ella Amaral till slut visade vägen skiljesetet fram till 15–9. Med guldmedaljerna om halsen, SM-bucklan i skyn, guldkepsar i stället för guldhattar, H/H-ikonen Leif Nilsson lyckligt vandrande och stolt fotograferande även om han nu lämnat över ordförandeklubban, supporterlegendaren Mats på Höjden med sin fana och tjejerna dansande och sjungande och om inte badande i skumpa så volleybollens eget svar på Anja Pärson-magåkande ”Sälen”.

I slutet av februari var Hylte/Halmstad bäst i världen med osannolika 51–0 i set innan coronapandemin sänkte laget och spräckte sviten mot just Engelholm.

Nu är Hylte/Halmstad bäst i Sverige också. Så att rätt lag vann SM-guld – den frågan stänger vi direkt, va?

För som klubben har väntat på det där andra SM-guldet och på att bryta skånskornas fem år långa guldsvit.

Och som Hylte/Halmstad har väntat på chansen att bli den tredje klubben i historien efter Kolbäck och Sollentuna att vinna SM-guld på både herr- och damsidan samma år och den första på 33 år.

Redan 2013/14 var det upplagt eftersom herrarna året innan vunnit SM-guld, men då åkte ut i tre raka matcher och blott två vunna set i semifinalen mot Falkenberg.

2017/18 var det nära när herrlaget vann SM-guld, men damerna finalföll mot Engelholm.

Och 2018/19 var båda lagen topptippade för att till slut ”bara” ta silver respektive brons.

Men torsdag kväll kan det bli verklighet när herrlaget har sin ”matchboll” på samma ställe mot Falkenbergs VK.

I så fall skulle Hylte/Halmstad också bli den första klubben i den svenska volleybollhistorien att både vinna SM-guld och Grand Prix-slutspelet samma år med båda lagen.

– Men det ska göras också, även om grabbarna på plats måste ha fått en rejäl boost av det här, jublade Mårten Johansson och gav en snabbanalys av segern:

– Vi hade fler spelare som kunde kliva fram. Det var det som avgjorde, bredden.

Mårten var med 2014 också, men då som assisterande tränare bakom P-A Sääf.

– Visst är det tråkigt att inte kunna fira ihop med sin publik som den gången i Hyltebruk. Men vi försökte göra det så bra som möjligt med bra stämning hos de få som var här och hög musik för att skapa stämning och tryck. För det här är ju ändå det största som de flesta av de här tjejerna har upplevt i sin karriär.

I dag är Mårten både sportchef och ordförande och lagbyggare och brinnande eldsjäl i en och samma person.

Som med magisk fingrar och smartness (och en del kontakter förstås) år efter år med små medel lyckas plocka och hitta guldkornen ute i den stora, stora volleybollvärlden.

Det isländska ”vulkanutbrottet” Jona Vigfusdottir som hann före sambon och livskamraten Marcus Nilsson att vinna SM-guld. Och inför den här säsongen den argentinska passaren Clarisa Sagardia, det brasilianska kraftpaketet Ella Amaral, amerikanskan Jaqui Arman som gjorde sin kanske bästa match i H/H-tröjan och – Hanna Helvig.

Den 21-åriga landslagsspikern, vald till årets spelare, som hämtades från Lidingö SK, men efter ett Hawaii-äventyr tidigare haft sina största framgångar inom beachvolleyn.

Nu blev hon poängbäst i mästarlaget med sina 23 poäng, men framför allt – poängbäst i hela SM-slutspelet med sammanlagt 127 poäng på sju matcher.

Sedan ska vi väl naturligtvis inte heller glömma tränaren Pedro Mendes.

Han kan också bli historisk med dubbla SM-guld.

Som tränare för damlaget onsdag kväll. Och som spelare för herrarna ett dygn senare.

Läs mer: Hylte/Halmstad mästare för andra gången

Läs mer: Äntligen fick H/H-stjärnan fira ett SM-guld

Läs mer: Många tårar när Klara vann syskonens kamp

Fler lokala sportnyheter hittar du här