Washingtonjubel sedan John Carlson, i mitten, gjort mål. Nicklas Bäckström, till höger, och Alexander Ovetjkin, till vänster, hjälper till med firandet.
Washingtonjubel sedan John Carlson, i mitten, gjort mål. Nicklas Bäckström, till höger, och Alexander Ovetjkin, till vänster, hjälper till med firandet.

Bäckström nära titeln efter tre assist

Nicklas Bäckström svarade för tre målgivande passningar när Washington krossade Vegas med 6–2 i den fjärde NHL-finalmatchen. Nu är passningskungen från Gävle bara en seger från Stanley Cup-titeln.

ANNONS
|

Att Bäckström och hans lag kan kamma hem hela jackpotten, Stanley Cup-bucklan, i spelstaden Las Vegas ser ut som en tanke.

Washington Capitals har aldrig vunnit Stanley Cup och under slutminuterna i Capital One Arena skanderade publiken ”We want Cup” så väggarna i arenan skakade.

- Man hör dem hela tiden, det blir som en extra spelare, sade han om fansen.

ANNONS

- Det är otroligt vilket stöd vi har, jag hoppas att vi kan ge dem det vi vill.

Efter år av slutspelsbesvikelser för ett stjärnlag med målkungen Alexander Ovetjkin och passningskungen Bäckström i spetsen är det nu riktigt nära.

"Fokusera om"

Bara en seger till behövs.

- Det gäller bara att fokusera om, flyga till Vegas och spela vår bästa hockey. Det har vi gjort nu på slutet, sade Bäckström om den femte finalen som spelas natten till fredag svensk tid.

Washington har tagit ett jättekliv den här säsongen när förväntningarna på laget inte alls var lika höga som tidigare. I den fjärde finalen kom storsegern sedan sex olika spelare gjort målen och totalt tio svarat för poäng.

- Det känns som vi har spelat med bra självförtroende genom hela slutspelet. Det hoppas jag att vi fortsätter med. Alla formationer kör bara på, vill göra mål och spela bra defensivt. Det känns som att det är så man vinner matcher. Sedan har Braden Holtby (målvakten) varit otroligt bra, sade han.

ANNONS

Bäckström är med sina tre assist i fjärde matchen – han spelade fram till 1–0, 5–2 och 6–2 – uppe i sex poäng (ett mål+fem assist) i finalserien och totalt 22 poäng (5+17) på 19 matcher i slutspelet.

"Otroligt kul"

Han missade ju fyra i semifinalen på grund av en fingerskada.

- Det känns helt okej. Det är kul att vara tillbaka från skadan, det var tråkigt att missa fyra matcher, men otroligt kul att spela hockey just nu. Det är det här man spelar för, så det är bara att fortsätta njuta och köra på, sade Bäckström som har två VM-guld med Tre Kronor som främsta meriter.

Två andra stora matchhjältar blev Jevgenij Kuznetsov, slutspelets poängkung, som stod för fyra assist och Bäckströms kedjekamrat TJ Oshie som svarade för ett mål och två assist.

Washington avgjorde med en riktig urladdning som gav tre mål på drygt tio minuter i den andra hälften av första perioden. Då hade laget klarat sig undan en virvlande start från Vegas där skrällnykomlingen radade upp heta målchanser.

ANNONS

Men gästerna brände allt. James Neal stod för den värsta missen när han lyckades pricka stolpen då Holtby var överspelad och hela målet öppet.

I stället kunde Washington ösa på.

Och fixa jackpottchans i Las Vegas.

Washington, TT:s utsände

Fakta: Finalserien i Stanley Cup

Finalserien (svenska tider):

Final 1: Vegas–Washington 6–4.

Final 2: Vegas–Washington 2–3.

Final 3: Washington–Vegas 3–1.

Final 4: Washington–Vegas 6–2.

Final 5, 8 juni 02.00: Vegas–Washington.

Ev final 6, 11 juni 02.00: Washington–Vegas.

Ev final 7, 14 juni 02.00: Vegas–Washington.

ANNONS