Avsnitt 16: ”Roddarn” Andersson: ”Jag grät mig till sömns i tre år”

Michael ”Roddarn” Andersson är en av Sveriges bästa cyklister genom tiderna. Men vägen till proffseliten och VM-silvret 1999 var stentuff för den inte sällan kontroversielle skåningen, som i dag bor utanför Halmstad.
– Jag grät mig till sömns i tre år, säger han i HP:s sportpodd ”Bakom rubrikerna”.

ANNONS
LocationHalmstad||

Michael ”Roddarn” Andersson är den svenske mästaren i rodd som sadlade om till cykel och körde som proffs i några av de största stallen på kontinenten.

Toppen nåddes 1999 när han tog VM-silver i tempolopp bakom tyske storstjärnan Jan Ullrich – som senare erkände dopning.

I dag är ”Roddarn” Andersson 54 år, bor i Oskarström och är mitt uppe i en ny framgångsrik karriär som vd i stålbranschen. Samtidigt stöttar han dottern Caroline, 20, som trampar i pappas fotspår, tävlar för ett norskt World Tour-stall och nyligen gjorde sitt första senior-VM.

”Handlar om smärta, smärta, smärta”

Själv blev Michael ”Roddarn” Andersson cykelproffs 1995.

Omställningen från att vara en av världens bästa amatörer till att försöka hävda sig mot proffseliten i Giro d'Italia och andra storlopp beskriver han som ”en chock”.

ANNONS

– Under de första åren var det många nätter som jag grät mig till sömns. Det är så extremt stor skillnad på amatöridrott och proffsidrott på den nivån så man förstår inte det förrän man har provat det, säger han i ”Bakom rubrikerna”.

Ett råd från australiensiske kollegan Patrick Jonker – som hade tagit klivet från amatörlivet några år tidigare och nu var ett framgångsrikt proffs – blev vägledande.

– Han sade kort och gott: ”Michael, it’s all about pain. It’s all about pain and the one that suffers most will be the winner at the end”. Det var ord som jag tog med mig i resten av min proffskarriär. Det handlar om smärta, smärta, smärta, fortsätta, fortsätta, fortsätta, aldrig ge upp.

– Du gråter dig till sömns i en natt, två nätter, en månad, ett år, två år, tre år. Sedan kommer det, och det är ungefär den tid det tar.

Avslöjar träningsbluffen efter 20 år

I den öppenhjärtiga poddintervjun berättar Michael ”Roddarn” Andersson också om:

• Drivkraften som först tog honom till idrottstoppen och som senare gjorde att han kunde gå från nyanställd säljare till vd på ett år.

• Ger sin syn på dopningsproblematiken inom cykelsporten.

• Talar ut om bråken med förbundskaptenen Sven-Åke Nilsson.

ANNONS

• Berättar om dotterns besvärliga rehabilitering efter den svåra kraschen i ungdoms-OS, där den vanliga sjukvården inte räckte till.

• Avslöjar träningsbluffen som lurade konkurrenter och media under två decennier:

– Väldigt många provade. Hoppas att de inte fick allt för ont i benen.

• Förklarar varför han tycker att idrotten på sätt och vis är kvar på 1700-talet.

• Dömer ut att ungdomsfotbollen har slopat tabellerna för de yngsta spelarna, vilket han ser som ”absolut skrattretande”.

Lyssna på hela podden med Michael ”Roddarn” Andersson i spelaren här ovan eller där poddar finns, till exempel på iTunes, Spotify eller Acast.

LÄS MER:Världscupen ett lyft för lokala proffset efter alla krascher

ANNONS