”Att heta Untersteiner har till 99 procent varit en fördel”

De tillhör båda gräddan av Sverigeeliten och kör in runt 20 miljoner kronor till sina travstall varje år. Peter och Johan Untersteiner är far och son som tog olika vägar mot toppen, blev konkurrenter på hemmaplan men som alltid behållit sin nära relation – och där en framtid tillsammans nu kommer allt närmare.
– Det är nog dags att börja tänka på att trappa ner lite, säger Peter Untersteiner.

ANNONS
|

Genom fönstret på Peter Untersteiners kontor på stallbacken på Halmstadtravet ser man tävlingsbanan som är både Peter och Johans hemmabana.

Det var här allt började.

Det är här de under lördagen återigen ska tampas mot varandra i ännu en gulddivision på V75 som engagerar så många spelare runt om i vårt avlånga land.

Far och son, konkurrenter och kollegor.

– Att vi kan tävla på elitnivå i vår sport, möta varandra och hävda oss i toppen i Sverige. Det är ganska unikt i sportsammanhang att man kan göra det, säger Johan Untersteiner.

Johan och Peter Untersteiner där de spenderar många av dygnets timmar, i stallet med sina hästar.
Johan och Peter Untersteiner där de spenderar många av dygnets timmar, i stallet med sina hästar. Bild: Roger Larsson

Allt började 1965 när Peter Untersteiner, fem år gammal, följde med till Sverige från Österrike när hans pappa skulle börja jobba på Sperlingsholms gods.

ANNONS

Närheten till travbanan gjorde att intresset väcktes.

– Jag tyckte om hästar och det var spännande att träna och tävla med dem. När jag slutade grundskolan började jag jobba här direkt. Det var från skolbänken till travstallet. Jag var skoltrött och hade bara hästar i huvudet. Nu har jag varit tränare i 33 år, säger Peter som nyligen fyllde 60 år och har vigt sitt liv till sporten.

Tre år innan Peter blev tränare föddes Johan – men sonen fick själv välja vilken väg han ville gå i livet.

– Man är uppvuxen i stallet och även om jag har olika intressen fastnade jag tidigt för hästar och tyckte om att vara här. Det blev nummer ett från tidig ålder, säger Johan.

I ett fall fick han dock inte något val. Kring skolan.

Där Peter hoppade av efter grundskolan skulle Johan studera vidare.

– Jag fick inte sluta efter nian. Mina föräldrar sa att jag måste utbilda mig till någonting, men det var vi nog rätt överens om för jag kände mig inte mogen att sluta utan gick medielinjen på Sture i tre år, säger Johan och lägger till.

– Efter det blev det bara trav.

Baksidan med jobbet är att det blir mycket helger för att vi måste tävla om man vill vara med i toppen.

Travet har inte bara gett glädje.

ANNONS

I början gav det också en hel del tårar när Peter åkte iväg för att tävla på helgerna i stället för att vara hemma.

– Det var då vi sa att han skulle vinka till oss (i kameran) om han vann och det var så segergesten som har blivit vårt signum kom till, säger Johan som känner igen sig.

– Det är ju lite baksidan med jobbet att det blir mycket helger som går åt för att vi måste tävla. Det är då de största tävlingarna körs och vill man vara med i toppen måste man vara med helt enkelt. Så blir det för mig också framöver som också har en grabb nu. Det är baksida med travet.

Johan gick sin egen väg – flyttade till Stockholm

För Johan hade det varit lätt att bara fortsätta jobba hos Peter efter skolan och gå i pappas fotspår.

I stället gick flyttlasset till Stockholm där Johan spenderade ett lärlingsår hos Stefan Hultman och sedan tio år som försteman hos Roger Walmann på Solvalla.

– Jag sa tidigt till honom att ska du satsa på trav ska du inte börja oss mig för du vet hur det fungerar hemma. Du ska jobba hos andra topptränare för att utveckla dig och bli bättre än vad jag är. Och så ser det ut att ha blivit. Det var ett bra inlägg som förälder som jag gjorde, säger Peter.

ANNONS

– Jag har Roger att tacka för mycket. Han gav mig många chanser, jag fick köra många lopp och jag har kört alla nationella och internationella lopp som finns nästan. Det var där jag verkligen fick chansen, säger Johan.

Bland många framgångar stack ett ut extra.

Den 6 oktober 2007 satte Johan Untersteiner nytt världsrekord med kilometertiden 1.08,5 på 1609 meter med Walmanns stjärnsto Giant Diablo på travbanan The Red Mile i USA.

Hemma i Halmstad var Peter Untersteiner stolt så att han höll på att spricka.

– Det var helt osannolikt. En 23-årig grabb från Sverige som de tar över till Amerika och låter honom köra när det finns så många toppkuskar där och så slår han det totala världsrekordet. Det är sånt man vill sitta här och skryta om som äldre.

Fördel att heta Untersteiner: ”Till 99 procent”

Annat var det när Johan började köra lopp. Då var Peter nervös.

– Jag var väldigt nervös. Jag tänkte ”fasiken, att han inte klantar till det” för då försvinner chanserna snabbt, men han klarade pressen väldigt bra och jag njöt av hans framgångar.

Tror du att det var en fördel för Johan att ha Untersteiner-namnet med sig?

– Ja, för alla kunde placera honom. Hans mamma heter Gustafsson och det hade inte varit bra om han hade hetat Johan Gustafsson i det läget. Han hade varit samma kille men när vi håller på med sporten kunde alla placera honom.

ANNONS

Johan nickar.

– Jag kände aldrig någon press på grund av namnet. Snarare att det var två som hette Untersteiner och båda var travkuskar. Jag skulle säga att det varit 99 procent fördelar.

Och den sista procenten?

– Det kan vara förutfattade meningar, att man kommit in på ett bananskal för att man heter Untersteiner.

Ready Tonight visar att Peter Untersteiner är omtyckt i travstallet.
Ready Tonight visar att Peter Untersteiner är omtyckt i travstallet. Bild: Roger Larsson

Där har bra resultat varit det bästa motargumentet.

För bra har det gått.

2014 fyllde Johan 30 år och valde att flytta hem till Halmstad och starta sin egen tränarverksamhet i Holm där han i dag har drygt 100 hästar på sin anläggning Drömgården och där stallet de senaste tre åren har kört in mellan 20-25 miljoner kronor per år.

I Peters fönster på kontoret står fortfarande en sex år gammal och lite blekt löpsedel som slår fast att travstjärnan flyttar hem.

– Jag önskade att han skulle komma hem då. Det hade inte varit roligt om han började däruppe och att vi hade kämpat på varsitt håll, säger Peter som själv har drygt 160 hästar i sitt stall och som likt sonen kört in mellan 20-25 miljoner kronor de senaste åren.

Ett unikum att far och son blir årets tränare åren efter varandra.

2016 blev Peter utsedd till årets travtränare i Sverige.

Året därpå var det Johans tur.

ANNONS

– Det är inte klokt. Det är ett unikum att far och son blir det åren efter varandra, säger Peter.

– Ja, jag är inte säker på att det kommer hända någon mer gång, säger Johan.

Peter går så långt som att hävda att sonens framfart har gjort att han själv behållit gnistan och till och med blivit bättre.

– Han har förlängt min karriär. Jag har ju haft mina bästa år mellan 50 och 60. Hade inte han haft någon fallenhet för sporten hade en annan inte varit lika inspirerad heller, säger Peter.

LÄS MER: Untersteiner får HP-guldet efter ett år i hästväg

”Vi är en liten familj och har alltid haft en stark kontakt”

I dag har de kört så många lopp och tävlat mot varandra så många gånger att de inte själva minns första gången de ställdes öga mot öga på ovalen.

Även om de respektive verksamheterna inte hänger ihop i dag reser Peter och Johan med sina hästar till och från loppen tillsammans i sin röda hästbil med Untersteiner tydligt synligt på sidan och pratar med varandra ett antal gånger per dag.

– Vi är en liten familj så därför har vi alltid haft en väldigt stark kontakt, säger Johan.

Johan och Peter Untersteiner åker ofta tillsammans med sina hästar till och från loppen.
Johan och Peter Untersteiner åker ofta tillsammans med sina hästar till och från loppen. Bild: Jari Välitalo

Hur är det att möta varandra på banan?

ANNONS

– Han är en röd konkurrent när starten går. Ibland när jag spontant tänker efter om han får galopp i första svängen kan jag för ett ögonblick bli glad att det försvinner en bra konkurrent. Så jävla egoistisk är man när loppet går, skrattar Peter.

– Ja, alla andra är konkurrenter oavsett vad de heter, instämmer Johan.

Under lördagen får de en ny chans att mäta krafterna mot varandra i gulddivisionen i V75 på Halmstadtravet.

Peter med Generaal Bianco i spår 1, Johan med Pastore Bob från spår 3.

Vem har störst vinstchans?

– Nadal Broline. Vi måste slå den på något sätt. Eller jag ska försöka slå den på mitt sätt och han får försöka slå den på sitt sätt, säger Johan.

Johan Untersteiner.
Johan Untersteiner. Bild: Jari Välitalo

Planen: Två stall blir ett

Samtidigt som far och son Untersteiner går in i en fullspäckad helgkalender där det avgörs V75-tävlingar nästan varje dag finns tankar på framtiden.

Där far och son till slut blir ett.

– Johan är mitt i det och jag har haft tio fantastiska år nu, men så småningom ska Johan ta över mer och mer här. Det känns rätt naturligt, säger Peter som fyllde 60 år den 12 december.

Känner du att du är i ett läge nu att du börjar trappa ner så smått?

ANNONS

– Det är nog dags att börja tänka på att trappa ner lite. Jag har varit i så full gas så länge och åldern tar ut sin rätt. Det känns rätt lagom egentligen. Det är påfrestande både psykiskt och fysiskt att vara på topp.

Johan:

– Tanken från början när jag flyttade hem var att vi skulle jobba mer tillsammans. Det har vi fortfarande inte gjort. Jag har aldrig varit anställd hos honom och vi har egentligen aldrig drivit något tillsammans så det är väl läge att göra det snart.

Planen är att gå ihop på sikt?

– Ja, på sikt är det att två ska bli ett. Två team ska bli ett team. Det är nästa steg. Sedan om det sker om ett år eller fem år får vi se.

LÄS MER:Johan Untersteiner inför Elitloppet: ”Då är vi fantastiskt nöjda”

LÄS MER:Peter Untersteiner nådde 3 000 segrar

ANNONS