Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköpingsstjärnan Kosovare Asllani inviger sin egen fotbollsplan Asllani Court i hemstaden Vimmerby.

Asllani: "Otroligt stort och häftigt"

Kosovare Asllani har vunnit OS-silver, EM-brons, två SM-guld – och Diamantbollen som Sveriges bästa damfotbollsspelare. Nu har Linköpings FC:s 28-åriga mittfältsstjärna också fått en fotbollsplan döpt efter sig – Asllani Court i hemstaden Vimmerby.

I stadsdelen Rosengård i Malmö har Zlatan Court funnits sedan hösten 2007.

Nästan elva år senare var det Kosovare Asllanis tur att få en fotbollsplan uppkallad efter sig – under måndagen invigdes Asllani Court i stadsdelen Bullerbyn i Vimmerby inför tusentals personer.

Det var där, i det mångkulturella området, den svenska landslagsspelaren började sina drömmar om att bli fotbollsproffs.

- För mig är det otroligt stort och häftigt. När jag började spela på det som var en gräsplan här var jag fyra-fem år och så gott som ensam tjej. Först fick jag inte vara med och spela med killarna, de tyckte att jag skulle sitta vid sidan av. Och det gillade jag inte, säger Asllani.

"Ett fantastiskt språkrör"

Hon fortsätter:

- På den tiden hade många av invånarna i området bakgrund från Balkanländerna, men på senare år har det bland annat flyttat hit många från Syrien. Och där är de ju inte vana att kvinnor har samma rättigheter. Jag vill visa att det inte finns några hinder för hur långt man kan nå om man jobbar otroligt hårt.

David Lindgren är ansvarig för projektet Asllani Court i Vimmerby IF, samt också föreningens övriga sociala arbete i samhället. Bland annat Tjejtruppen – en riktad satsning till unga tjejer i Bullerbyn med Kosovare Asllani som ambassadör.

- "Kosse" är en av ytterst få stora förebilder med utländsk bakgrund bland tjejer inom fotboll i Sverige. Därför vill vi lyfta det både lokalt och nationellt. Hon är ett fantastiskt språkrör för jämlikhet även internationellt, säger Lindgren.

Graffitimålningar

Med hjälp av sponsorer har den 40x20 meter stora planen fått ett nytt konstgräs, nya mål, belysning och en sarg runtom.

Vid den nybyggda entrén kliver man in i ett stort A, utanför finns två pelare med graffitimålningar med Asllani i landslags- och Vimmerbytröja, samt i ingången även hälsningar från stjärnan. Kostnaden totalt hamnade på cirka en miljon kronor.

- Jag är stolt över att vara med i det här samhällsprojektet och hoppas att det inspirerar andra klubbar i Sverige att göra samma jobb. Här är alla välkomna och ska känna sig trygga, säger Asllani, innan fullt upp med autografskrivande väntade.