Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Asllani kritisk mot Lagrell

Kosovare Asllani är öppet kritisk mot att Svenska fotbollförbundets före detta ordförande Lars-Åke Lagrell ifrågasatt den tidigare utvecklingschefen Gunilla Axéns vittnesmål om sexuella trakasserier.

Damlandslaget är samlat i Borås, där Kosovare Asllani kommenterar Gunilla Axéns berättelse.

- Jag tror att det är fler som varit med om sådant här. Det är bra att det äntligen uppmärksammas, säger Asllani enligt Dagens Nyheter.

I en intervju med Aftonbladet berättar Gunilla Axén att tre före detta landslagsspelare skickade penisbilder till henne och tre förtroendevalda kvinnor i förbundet runt 2004–2005. Personerna var då inte längre aktiva som spelare.

- Det hände tre gånger. Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, säger Gunilla Axén till tidningen.

- Det var en person som skickade till väldigt många, vid lite olika tillfällen.

Berättade 2010

Gunilla Axén, som lämnade sin tjänst på Svenska fotbollförbundet (SvFF) för två år sedan, berättade 2010 om bilderna för förbundets säkerhetschef Anders Sigurdsson.

- Jag sade att hon var tvungen att välja själv eftersom det var hon som blivit utsatt. Hon fick rådet och sedan var det upp till henne själv, säger han till Aftonbladet.

Vid den tiden var Lars-Åke Lagrell ordförande för SvFF. Han har i flera medier ifrågasatt Gunilla Axéns historia.

- Var och en får dra sina slutsatser. Jag konstaterar att jag aldrig hört talas om den här frågan förrän klockan tio i går kväll, sade han till Aftonbladet på söndagen.

Hans reaktion förvånar Kosovare Asllani.

- Det var ännu mer tråkigt att höra Lagrells uttalande. Jag blev nästan ännu mer chockad över det. För en person som är i en maktposition handlar det om att ta ansvar, säger hon enligt bland annat DN.

Händelsen ska utredas

Av Lars-Åke Lagrells svar att döma verkar han dock tro att Gunilla Axén påstår att tre då aktiva landsslagsspelare skickat bilderna. Aftonbladet har först senare klargjort att hon pratade om tre personer som inte längre var aktiva när bilderna skickades.

Alldeles oavsett har SvFF agerat och tillsatt en utredning, som ska ledas av generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

- De får påbörja sitt arbete och så får vi se efterhand vad de kommer fram till och vilka uppgifter som kommer fram och så får vi hantera det därefter, säger nuvarande ordföranden Karl-Erik Nilsson till TV4:s Fotbollskanalen.

- Det som kommer fram i utredningen får sedan leda till hur vi ska hantera det.