Tränaren Poya Asbaghi tackar IFK Göteborgs supportrar för stödet.
Tränaren Poya Asbaghi tackar IFK Göteborgs supportrar för stödet.

Asbaghi firade segern med supportrarna

Kritiserad, hårt ansatt men han fick behålla jobbet – och nu är den värsta krisen över. Efter 2–0 mot Brommapojkarna firade tränaren Poya Asbaghi med IFK Göteborgs supportrar på Grimsta. Asbaghi greppade megafonen och tackade för stödet.

ANNONS
|

Det har knappast undgått någon fotbollsintresserad att en av svensk fotbolls största och framgångsrikaste klubbar har haft en usel säsong. Hotet om kvalspel eller nedflyttning kom närmare och närmare i takt med den sju matcher långa sviten utan seger sedan 2–1 hemma mot Östersund för två månader sedan.

Klubbledningen agerade till slut.

Sportchefen Mats Gren sparkades via telefon medan han var på semester på Hawaii och ersattes av Jonas Olsson, den förre spelaren och tränaren. Medan kvasten ändå var i farten under landslagsuppehållet städades assisterande tränaren Alf Westerberg bort och hans roll delar Hjálmar Jónsson och Hannes Stiller på.

ANNONS

I stället för det drastiska i att plocka bort Asbaghi, huvudtränaren och den ytterst ansvarige för det sportsliga utförandet, fick han två överrockar.

- Alla vet vad som har hänt de senaste veckorna. Vi som klubb, fans, ledare och spelare har kommit ihop på ett fantastiskt sätt. Det tycker jag syntes på planen.

- Vi var verkligen ett lag som tog jobbet och tre viktiga poäng till IFK Göteborg, säger han.

Trygga 4–4–2

Direktivet internt var tydligt och icke förhandlingsbart: forma laget och spelet efter det manskap du har till ditt förfogande, inte efter hur du vill spela.

Asbaghi hade inget annat val än att köpa resonemanget.

Och fungerar inte diverse sifferkombinationer går det alltid att sjunka tillbaka i ett 4–4–2, till systemet som finns i spelarnas ryggmärg.

Ibland behöver det inte vara krångligare än så här:

En långboll från försvaret mot Tobias Hysén som nickade ned till Robin Söder som i sin tur spelade vidare till Sebastian Ohlsson. Mottagning, skott stolpe in – och ett mål som visade vägen bort från bottenträskets värsta sumpmarker.

ANNONS

Rakt och enkelt

IFK Göteborg fick med rockaderna en försvarsorganisation värd namnet, under inflytande av lagledningens nya herrar en pragmatisk hållning till vad det handlar om: att ta poäng, oavsett vilka synpunkter man kan ha på det estetiska.

August Erlingmark (mitt på Nikola Petric) och Robin Söder (stolpens utsida) hade möjligheter att säkra trepoängaren. 1–0 är alltid en bräcklig ledning och Christopher Brandeborns nick var ytterst nära att kvittera matchen kort in i andra halvlek.

Men efter Victor Wernerssons 2–0 – Söder framspelare på nytt – var det inget snack om saken.

Det var rakt, enkelt spel och hårt arbete som gav en oerhört viktig seger – för både IFK Göteborg och för Poya Asbaghi.

- Det betyder jäkligt mycket för mig, säger han.

Åtta poäng till kvalplats

Sedan gav han i en eldig harang medierna en del av skulden för de senaste veckornas turbulens.

- Det vet ni om. Det har till och med kommit osanningar, ett sätt att få oss ur banan. Vi har agerat tvärtom, kommit samman och det tycker jag insatsen i dag visar, säger han.

ANNONS

För IFK Göteborg är avståndet till Dalkurd och kvalplatsen nu åtta poäng med tolv kvar att spela om.

För BP ser det mörkare ut. De fyra sista omgångarna blir ett race mot just Dalkurd om att ta kvalplatsen och undvika nedflyttning.

- När jag började i BP visste jag att det skulle bli väldigt tufft och jag har sagt hela tiden att det inte avgörs förrän i den sista omgången, säger BP-tränaren Roberth Björknesjö.

TT

Fakta: Så avgörs bottenstriden

12) IFK Göteborg, 26 matcher, 25 poäng, minus 11 i målskillnad.

Kvar att möta: 26 oktober: Gif Sundsvall (hemma), 31 okt: Djurgården (borta), 4 november: Malmö FF (h), 11 nov: Örebro SK (b).

13) Sirius, 26 matcher, 26 poäng, minus 24.

28 oktober: Brommapojkarna (h), 31 okt: Häcken (b), 5 november: Kalmar FF (h), 11 nov: Djurgården (b)

14) Dalkurd, 26 matcher, 20 poäng, minus 22.

27 okt: Häcken (h), 30 okt: Elfsborg (b), 5 nov: Djurgården (h), 11 nov: Gif Sundsvall (b)

15) Brommapojkarna, 26 matcher, 20 poäng, minus 40.

28 oktober: Sirius (b), 31 okt: IFK Norrköping (h), 5 nov: Elfsborg (b), 11 nov: Trelleborg (h)

16) Trelleborg, 26 matcher, 14 poäng, minus 35.

6 okt: Elfsborg (h), 31 okt: Kalmar FF (b), 5 nov: Östersund (h), 11 nov: Brommapojkarna (h).

Fotnot: Lag 14 i sluttabellen kvalar mot trean i superettan, i dagsläget AFC Eskilstuna. Lag 15 och 16 flyttas ned till superettan.

ANNONS