Viktor Arvidsson.
Viktor Arvidsson.

Arvidsson ska sätta chefen på plats

De vann dubbla guld tillsammans i Skellefteå – nu ställs de mot varandra när Sverige och Ryssland gör upp om gruppsegern i ishockey-VM. Pilsnabbe NHL-forwarden Viktor Arvidsson säger om sin förre sportchef Lasse Johansson:

ANNONS
|

Nashvilleforwarden kom till Köpenhamn i söndags, spelade i 5–3-segern över Schweiz och i kväll är det dags för gruppfinal mot Ryssland, där Lasse Johansson ingår i ledarstaben.

Johansson var den som lyfte upp Arvidsson i A-laget i Skellefteå inför säsongen 2012–13. Den vindsnabbe och målfarlige forwarden slog igenom i slutspelet och var en av guldmakarna, precis som säsongen efter.

Den 25-årige forwarden, en av de hetaste svenska målskyttarna i NHL, säger:

- Han har betytt otroligt mycket. Det var han som såg mig i juniorlaget och han och Hasse Wallson (dåvarande tränaren) plockade upp mig i A-laget och gav mig chansen där.

ANNONS

Hemlig roll

Exakt vad Johansson har för roll i det ryska landslaget är det ingen som vet. Han har avböjt alla intervjuer under VM och säger att han inte får uttala sig. Han ser matcherna från läktarplats och har hittills fått se laget, som blev OS-mästare i februari, vinna fem av sex matcher. Veteranen Pavel Datsiuk, snart 40, är poängbäst med nio poäng, två mål och sju assist.

Arvidsson medger att han blev aningen förvånad när han såg att hans förre sportchef fanns med i det ryska landslagets VM-stab.

- Jag såg en bild på nätet där han står på läktaren och scoutar. Kul att han har fått den chansen, han är framgångsrik.

Viktor Arvidsson behövde inte lång betänketid för att säga ja till VM-spel efter Nashvilles bittra uttåg ur Stanley Cup-slutspelet. Den 25-årige forwarden gör sin VM-debut och är glad över att vara på plats. Lika roligt är det dock inte att hans klubbor har fastnat i Chicago.

"Kul tillsammans"

Han spelade mot Schweiz, där Sverige tog sjätte raka segern, med lånade klubbor och på gårdagens träning hade de fortfarande inte kommit tillrätta.

ANNONS

- Det är klart att det är svårt. Man använder samma klubba varje dag och vänjer sig vid dem. Jag hoppas att de kommer fram till matchen, säger Arvidsson.

Nashvillekompisen Mattias Ekholm har haft liknande problem. Han landade i Köpenhamn i går, men fick aldrig sin utrustning.

För den tredje Nashvillesvensken Filip Forsberg inträffade dock inga sådana missöden. Forsberg och Arvidsson, kedjekamraterna, gjorde 26 respektive 29 mål den här säsongen och duon ska bli ett av Tre Kronors guldvapen.

- Vi har kul tillsammans och gillar att spela med varandra. Filip är väldigt skicklig och jag försöker mest jobba fram puckar åt honom. Han är kreativ och kan få det mesta att hända. Sedan försöker jag hålla mig runt målgården på returerna, säger han.

Köpenhamn, TT:s utsände

Fakta: Förutsättningarna

Vinnaren mellan Sverige och Ryssland tar förstaplatsen i grupp A och ställs i kvartsfinal mot fyran i grupp B.

Tvåan ställs mot trean från grupp B.

Sveriges möjliga kvartsfinalmotståndare är Kanada, Danmark eller Lettland. Däremot kan det inte bli match mot Finland eller USA, etta och tvåa i grupp B.

Tabelltoppen, grupp A: Sverige 17 poäng, Ryssland 16, Tjeckien 15, Schweiz 12, Tisdagens matcher: Schweiz–Frankrike 5–1, Vitryssland–Slovakien, Ryssland–Sverige.

Tabelltoppen, grupp B: Finland 16, USA 16, Kanada 12, Danmark 11, Lettland 10. Tisdagens matcher: Finland–USA 6–2, Kanada–Tyskland, Lettland–Danmark.

Kvartsfinalerna (A1–B4, A2–B3, Finland–Schweiz, USA–Tjeckien) spelas på torsdag, semifinalerna på lördag och medaljmatcherna, bronsmatch och final, på söndag.

ANNONS