Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dick Axelsson sätter press på sig själv i nygammal miljö.

Artisten som trivs bäst under press

Han har blivit pappa och bytt klubb. Mycket är nytt för hockeyartisten Dick Axelsson, 31. Men en sak är som förut – pressen han sätter på sig själv.

För tredje säsongen i rad spelar Dick Axelsson på ettårskontrakt.

- Det känns bra för mig. Det blir mer press, du måste leverera om du ska vara där uppe med lönerna också. Det är både för egen del och för klubben. Jag vill inte skriva treårskontrakt och sedan inte vara bra. Då får klubben betala lön till en spelare de kanske inte vill ha, säger han.

Samtidigt som han påpekar att han gått ned "väldigt mycket" i lön i och med flytten från Färjestad till Djurgården.

Men det finns också en annan anledning till korta kontrakt då han i våras avslöjade att han börjar se slutet på hockeykarriären.

- Känns det inte kul efter ett år ska man inte vara bunden. I så fall får man lägga av på sina egna villkor, säger han.

Blivit jämnare

Han kommer från sin poängmässigt bästa SHL-säsong där han öste in 45 poäng, 21 mål och 24 assist, men lever fortfarande med stämpeln att gå från briljant till osynlig.

- Det finns fortfarande saker att bli bättre på och jag tycker jag har blivit det, framför allt jämnare. Det är inte tre poäng då och då. När man är över 30 ska man vara som bäst, säger han.

Nu är han tillbaka i ett Djurgården där hans SHL-karriär startade och där förväntningarna är högt uppskruvade. Efter andraplats och semifinal i fjol och med NHL-hemvändaren Jacob Josefson och Axelsson som profilstarka nyförvärv.

- Det är ett jättebra läge, de gjorde en otroligt bra säsong förra året och vi ska bygga vidare på det. Vi är ett otroligt spännande och bra lag och ska absolut vara med där uppe och kriga. Den pressen ska man ha. Det är därför man spelar hockey, för att vinna, säger Axelsson som har vunnit VM-guld, två SM-guld och ett schweiziskt mästerskap.

Nybliven pappa

Flytten hem var given då hans nya familj redan fanns i Stockholm. Dick Axelsson är tillsammans med spelaragenten Nina Wennerström och paret fick i slutet av augusti sitt första gemensamma barn.

- Han ska heta Winston, ett härligt namn som klingar bra. Det känns fantastiskt och jäkligt spännande. Det är en väldigt snäll bebis och jag har fått sova hyfsat. Det är perfekt också för bonusgrabben (Marlon, 6 år) som får en lillebror, säger Axelsson med ett lyckligt leende.

Dick Axelsson har alltid varit en spelare som väckt känslor och detsamma blev det när han bestämde sig för Djurgården. Axelsson hade också ärkerivalen, allsvenska AIK, som alternativ och hans slutgiltiga beslut rörde upp känslor på sociala medier från en del svartgula supportrar.

- Det är tråkigt att det ska skrivas nedvärderande saker, men man får lära sig att ta det också. Jag blev inte förvånad.

- Jag fick otroligt många snälla kommentarer också, man får fokusera på det. Det var jättemånga som tackade mig för Färjestadstiden, förstod situationen och otroligt många djurgårdare som önskade mig lycka till och välkomnade mig. Även en del från andra laget (AIK).