Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Palicka spelade semifinalen mot Danmark. Innebär det att Mikael Appelgren (bilen) vaktar Sveriges mål i EM-finalen mot Spanien?

Appelgren från start i EM-finalen – eller?

Andreas Palicka och Mikael Appelgren har startat varannan match hittills i handbolls-EM. Inför finalen mot Spanien står alltså "Äpplet" på tur – eller?

Palicka, Appelgren, Palicka, Appelgren, Palicka, Appelgren, Palicka...

Så där har det sett ut i de svenska startuppställningarna i EM. Mycket talar för att det därför är Mikael Appelgren som får förtroendet i söndagskvällens guldfajt i Zagreb.

- Jag är alltid beredd, säger 28-åringen som är ena halvan i det som statistiskt är EM:s bästa målvaktspar.

"Ett stort plus"

Hur resonerar då gamle stormålvakten och landslagets målvaktstränare Mats Olsson? Går det ens att tänka tanken att ändra det vinnande koncept som har tagit Sverige hela vägen till EM-final?

- Ja, det får vi se. Men det är inte alltid man kan säga att det kommer fortsätta på samma sätt som det har varit på vägen fram. Vi har jobbat på samma sätt med Norges damlandslag länge och sedan brutit mönstret i finalen, säger Olsson.

Men det är ingen tvekan om att grundupplägget är en av framgångsfaktorerna för de två målvakterna i Rhein-Neckar Löwen och i landslaget.

- Det är ett stort plus. På en turnering med åtta matcher på kort tid är det svårt att spela på hög nivå hela tiden, när man gör 45–50 ingripanden per match och det är fokusering hela tiden. Ingen målvakt i världen klarar det, det behövs avlastning, säger Olsson.

- Nu spelade "Palle" en 70-minutersmatch med maximal uttömning mot Danmark. Det kan bli en variant att de spelar 30 minuter var i finalen också, för att hålla den höga nivån hela vägen ut.

"De bästa målvakterna"

Appelgren betonar också betydelsen av att få avlastning.

- Speciellt när man ser hur vårt schema har sett ut. Det har varit Bundesliga, tyska cupen, Champions League och sedan landslaget. Med den belastning vi har är det en nyckel att vi kan prestera i så många matcher om året, säger han.

Både Palicka och Appelgren står på 36 i räddningsprocent och respekten är stor hos finalmotståndarna. Spanjoren Gedeón Guardiola spelar ihop med svenskarna i klubblaget och känner dem väl.

- De är de bästa målvakterna i Bundesliga och Sverige har en otrolig styrka där. Om de har en bra dag kommer Sverige bli väldigt farliga, säger han.