Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Antiklimaxåret 2020: ”Som en parallellvärld”

2020 – det skulle bli Felix Burestedts stora år. Det var då drömmen om att få spela OS i Tokyo skulle slå in och det var då som han skulle försvara Halmstad BMK:s SM-titel.
Men i stället kom Halmstads badmintonstjärna att personifiera året när världen, samhället och idrotten stängde ner, pausade och flyttade fram.
För ingenting blev sig likt. Och det mesta blev ingenting alls.

Felix Burestedt skulle med största sannolikhet ha gjort sin OS-debut för snart ett halvår sedan.

Skulle.

– Ja, det känns – konstigt. Som att man lever i en slags parallell verklighet och har levt i en annan tid. För nu är det ju i stället drygt ett halvår till OS, säger han.

Då hoppas han ändå att han får en ny chans.

– Rankingen är ju fryst och de poängen som vi har spelat ihop får vi behålla så jag borde ligga bra till. Men samtidigt – om turneringarna kommer igång som inom pingisen kan ju flera spelare som ligger bakom mig börja plocka poäng och gå om, påpekar Felix.

Trots den rådande coronapandemin har både den tyska och danska ligan kommit igång och strax före jul spelade han också lag-EM-kval för Sverige i – England.

– Lite märkligt kan man ju tycka. Men för vår del är det viktigt att få matcher igen. Under sju månader spelade vi inte en lagmatch eller tävling och det går inte enbart att kompensera med träning. Jag menar, att ha en dialog med sig själv under matcherna vid underlägen, överlägen och taktiska drag – det går aldrig att träna sig till.

Fast en positiv effekt hittar Burestedt – som firade julen i föräldrahemmet i Ängelholm – trots allt.

– Jag har ju fått tänka om och kört mer uppbyggnadsträning. Och när jag var i Uppsala för ett tag sedan för fystesterna hade jag förbättra alla värden. Så jag är optimist. Sedan ska ju SOK ta ut mig också...

Inte fick han och hans Halmstad BMK heller chansen att försvara lag-SM-guldet. För efter att slutspelet flyttats fram, till slut till sommaren, kom beslutet att allt ställdes in och Halmstad BMK är därmed fortsatt regerande mästarlag. Från 2019.

Fälldes tårar av besvikelse i HK Drott

För HK Drott kunde ljuset i tunneln skönjas efter några både sportsligt och inte minst ekonomiskt blytunga år balanserande på konkursens brant.

Inför sista omgången hade båda lagen skaffat sig ett avgörande i egna händer, herrarna för att ta en kvalplats till Allsvenskan, damerna för att säkra fortsatt allsvenskt spel.

Med en influensasjuk tränare, Johan Hedlund, kvar hemma föll herrarna borta mot Ankaret med 23–26 och tappade kvalplatsen.

Men vad värre var – efter 26–30 hemma mot Kärra, samtidigt som bottenkonkurrenterna Eskilstuna Guif och Nacka vann, var den allsvenska sejouren plötsligt över för damerna som rasade från en position ovanför alla streck till en plats under nedflyttningsstrecket.

I Halmstad Arena gapade läktarna tomma och i omklädningsrummet fälldes tårar av besvikelse.

– Det var den optimala oturen vi kunde ha och vi utgick väl lite från det. Men samtidigt tänker man att alla bottenlagen kan ju inte slå alla, men ja, det hände, suckade Hanna Ferdman.

Inte var det tur med marginalerna heller. Två dagar senare och Drott-tjejerna hade varit kvar i Allsvenskan precis som HK Varbergs herrar i Handbollsligan. För då bommade handbollen igen för säsongen.

Fotbollssäsongen skulle också bli hackad när det först var tillåtet och sedan förbjudet att spela träningsmatcher. När den sedan väl kom igång framåt sommaren beslutades det att alla divisioner under division 1 herrar och Elitettan damer förvandlades till enkelserier.

Chansartade, lotteribetonade och slumpmässiga. För vissa lag slog det hårdare mot än andra där skador och sjukdomar på ”fel” spelare skulle få förödande konsekvenser.

Ett chockat Halmia åker ur

I en högst ovetenskaplig undersökning av de serier som berörde HP:s spridningsområde, elva till antalet, visade sig alla farhågor slå in.

I botten var det inget av lagen i de elva serierna som efter omgång tre eller sex hade legat på de tre sista platserna som sedan förmådde att ta sig upp på den övre halvan.

Inget av 33 lag!

Tvärtom har oftast deras placering i botten cementerats under eller kring nedflyttningsstrecket.

IS Halmia var en av klubbarna som drabbades hårdast. Dels damlaget som blev tvåa, men hade haft oturen att få samtliga tre toppkonkurrenter på bortaplan. Men framför allt herrlaget som, med all rätt, hade ambitionen att sikta mot ettan.

Kapaciteten fanns där. Det visade ISH när laget ”körde över” division 1-laget Lindome i Svenska cupen med 4–1.

Men när Anders Wallins gäng i den sista matchen mot ett redan avsågat Limhamn/Bunkeflo hade allt i sina egna händer i sista matchen på Brovallen i Bunkeflostrand blev det totalhaveri.

Med 87 minuter spelade var IS Halmia kvar i tvåan med 1–1 mot jumbon L/B.

Med 88 minuter spelade var IS Halmia på kvalplats.

Men när slutsignalen ljöd var ett chockat Halmia ur tvåan efter sena segermål för Eslöv och Prespa Birlik. Då spelade det liksom ingen roll att ISH på tilläggstid hade tappat till 1–2.

– Jag vet inte vad som händer efter 1–0, men när vi vet hur viktig varje poäng i den här enkelserien är och har varit har vi blivit rädda och slutat spela, analyserade Rasmus Bengtsson sin femte säsong i laget.

– Men det har varit en konstig säsong där vi har bytt spelare, bytt spelsystem, bytt presspel, men aldrig hittat vårt spel.

Halmstad Hammers skapade hockeyfeber i stan

Halmstad Hammers blev hela Hockeysveriges snackis när laget gick från baissad slagpåse till att skapa hockeyfeber i stan genom att först ta sig till Allettan och väl där – vinna serien och ta sig hela vägen till Hockeyettan-final mot Väsby.

Efter 0–1, 5–2 och 2–4 blev det ändå Väsby som knep platsen till kvalserien och i stället tvingades Hammers ta omvägen om play off 2 mot Tranås – ynka två dagar efter sista finalmatchen, vilket återigen visade på förbundets och Hockeyettans totala inkompetens.

För där var det soppatorsk, energin var slut och efter 1–2 och 3–6 var säsongen över. Men när förbundet sedan valde att avbryta allt spel skulle säsongen ändå ha varit över för Hammers.

– Jag är besviken på de här två sista matcherna samt första förlustmatchen mot Väsby i Hockeyettanfinalen. Vi satte inte våra chanser i hemmamatchen och det kostade en förlust. Det är svårt att sammanfatta säsongen efter det här uttåget – jag känner att luften gick ur direkt, konstaterade tränaren Fredrik ”Fredda” Johansson efter uttåget.

Men kanske att Hammers stora antiklimax i stället var att laget till slut bara var en match att ta klivet upp i Allsvenskan eftersom Väsby nu tilldelades platsen sedan Karlskrona, på grund av ekonomiska problem, tvångsdegraderats.

Speciellt en medvetet flyttad målbur av målvakten Linus Ryttar i slutminuten vid 0–1 som borde ha inneburit en odiskutabel straff sved då säkert lite extra...

Marcus Nilssons guldjakt med H/H fick skjutas upp

En världsstjärna hade också flyttat hem. Marcus Nilsson har vunnit det mesta i klubblagsväg, inklusive Champions League, men en titel saknade han; SM-guld med sitt kära Hylte/Halmstad.

Nu skulle det ske.

Men i mitten av mars kom beskedet. Resten av säsongen ställdes in.

– När hockeyn kastade in handsken så förstod man åt vilket håll det lutade, men det var ett ganska väntat beslut, medgav ordföranden Mårten Johansson.

Marcus själv var heller inte förvånad.

– Det här var oundvikligt när man tittar på utvecklingen i andra idrotter. Då känns det omöjligt att motivera en nystart, ansåg han, nöjd över att inga SM-guld skulle delas ut:

– Skönt! Det hade varit en skandal om ettan i grundserien skulle få guldet. Det hade inte känts rätt.

Därmed fick Mårten Johansson återigen också flytta fram sitt stora mål; att vinna SM-guld med både herrarna och damerna samma säsong.

HBTK ville skjuta fram SM-slutspelet – men förgäves

Bara några dagar senare kom beskedet att en annan dubbel SM-guldaspirant från Halmstad, HBTK också ställde in säsongen.

HBTK, som slutade tvåa i grundserien både på herr- och damsidan och som var en av guldfavoriterna, var en av klubbarna som ville skjuta fram SM-slutspelet i stället.

– Det var vårt och jag tror ett antal föreningars förslag. Vi har ju fördelen att vi kan bränna av ett spelspel på 1,5 vecka så med datum hade det varit enklare än säg ett hockey-slutspel som är en gigantisk apparat med många matcher. Men det kommer samtidigt nya grejer varje dag, i går kom resestoppet och det kan ställa till det för vissa lag som har utländska spelare. Det är en svår apparat att hantera, förklarade Ulf "Tickan" Carlsson.

Men 2020 blev ett sånt år, där covid-19-virusets framfart över världen skulle komma att överskugga allt annat.

Och där idrottsåret därför för de flesta också kunde summeras med ett enda ord: Antiklimax!

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!