Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tillbaka i cykelmiljö. Halmstads CK:s Andreas Andersson var sjuk i twar tidigare i år, men har ändå kvalat in till junior-EM.

Andreas Andersson EM-klar – trots sjukdomen

Twar-infektionen hotade hela säsongen. Fem månader senare är Halmstads CK:s Andreas Andersson inte bara tillbaka på tävlingscykeln utan klar för sitt första junior-EM i Frankrike. – Ett rimligt mål är topp tio i båda tävlingarna, tycker han.

EM skulle egentligen ha avgjorts i Nice, men flyttades till Plumelec i norr efter terrordådet i Nice i juli.

Nytt för i år är att även herr- och dameliten – inklusive den svenska OS-silvermedaljören Emma Johansson – deltar i EM. När CK Bures Susanne Ljungskog vann guld i linjeloppet i Uppsala 1998 var Europamästerskapet endast öppet för cyklister upp till 23 år.

Andreas Andersson är, liksom Ljungskog, från Oskarström. Fem svenska herrjuniorer är uttagna till EM, men Andersson är den ende som får förtroendet att köra både tempoloppet på onsdag och linjeloppet på fredag.

Halmstads CK har dessutom med Hampus Anderberg, numera proffs i danska Team Coloquick-Cult, i U23-klassen. Även Anderberg är uttagen både i tempo och linje.

Andreas Andersson hoppas mest på tempoloppet över 25,4 kilometer.

– Banan passar mig riktigt bra, det är lagom mycket backar. Linjeloppet är lite för kuperat för min smak, men chansen finns alltid om man kommer i väg i rätt utbrytning och så vidare, säger han.

Men bara att 16-åringen (fyller 17 i oktober) är med i EM-truppen är en seger i sig. 
I mitten av april drabbades han av bakterieinfektionen twar – som påverkar syreupptagningen i lungorna – och det befarades att han skulle kunna bli borta från cyklingen i upp till ett år.

En 73 dagar (!) lång penicillinkur gjorde dock susen:

– Det var tre-fyra veckor då jag egentligen inte tränade någonting hårt utan bara rullade lite för att känna på benen och komma ihåg hur man cyklar. Sedan i början av juli har jag känt mig helt frisk, men det har inte varit mer än den senaste månaden som jag har tränat max.

JEM-biljetten säkrades genom en stark insats i Giro della Lunigiana i Italien förra helgen, där han trots en vurpa slutade som tredje bästa svensk.

Går allt som Andreas Andersson vill fixar han i Plumelec även en resa till junior-VM i Qatar i oktober.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!