Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbundskapten Kristján Andrésson.

Andrésson ser en ljus blågul framtid

Han förde Sverige till första EM-medaljen på 16 år. Men Kristján Andréssons landslagsbygge har bara börjat.

Det blev inget roligt slut på Kristján Andréssons första EM med det svenska handbollslandslaget. Efter en turnering som har varit lite av en berg-och-dalbana slutade det med att Sverige blev avklätt i andra halvlek av finalen mot Spanien.

Kristján Andrésson var sammanbiten när han kom gående för att ge de sista intervjuerna för kvällen.

- Spanjorerna gjorde en jättefin försvarsinsats och bromsade vårt anfall totalt emellanåt, säger han.

Den första timeouten dröjde bara ett par minuter efter paus. Men Andrésson och ett alltmer tröttkört Sverige hittade aldrig något motmedel mot spanjorernas aggressiva försvar. Ledning 14–12 i paus förbyttes till slut i förlust med hela sex mål.

"Ser jättefint ut"

Efter finalen i Zagreb hade den islandssvenske medaljmakaren ändå ork att blicka framåt. Där kan förhoppningsvis någonting ännu roligare vänta.

- Vi har jättemånga spelare som har klivit fram och tagit större roller. Andra har fått erfarenheter som jag tror kommer bli väldigt nyttiga för oss framöver. Kan de här spelarna få vara skadefria och utvecklas fint i sina klubblag ser det jättefint ut för svensk handbollsframtid, säger Andrésson.

Sverige har haft en av de yngre trupperna i EM. Det har tidigare pratats om möjligheten att vara redo att ta medalj i hemma-EM om 2020, men den tidsplanen är nu redan spräckt i positiv bemärkelse.

Dessförinnan väntar förhoppningsvis ett VM-slutspel redan om ett år. I och med förlusten i EM-finalen måste Sverige spela kval, mot Nederländerna i juni, för att nå dit.

- Där får vi leva med att vara favoriter, säger Andrésson om den relativt aptitliga lottningen.

Bottennapp och bragder

Andrésson kunde mitt i besvikelsen också glädja sig åt att Jim Gottfridsson utsågs till EM:s mest värdefulla spelare och att Jesper Nielsen tog plats som mittsexa i all star-laget. Just Nielsen satte fingret på den ojämnhet i prestationerna som har präglat det EM som ändå slutade med medaljsuccé.

- Vi har ju blandat bottennapp med bragdmatcher, säger han.

- Lite för mycket upp och ner för att vi ska vara supernöjda. Det är viktigt för oss att hitta en jämnare nivå. Nu kommer vi bara upp i 50 procent i vissa matcher och 95 i andra. Vi måste hitta 80–85–90 konstant. Det är nyckeln för framtiden.