Andersson klar för drömfinal – ställs mot idolen

På lördag går en dröm i uppfyllelse för Halmstad Muay Thais Magnus Andersson. Då ställs 22-åringen öga mot öga med sin förebild – storstjärnan Andrei Kulebin. Och det i EM-finalen.

ANNONS
|

– Jag vet inte hur många världsmästartitlar han har, jag tror det är 18. Alla vet vem han är och jag har haft honom som förebild sedan jag började. Det är därför det är så stort att få möta honom, säger en heltaggad Magnus Andersson som knappt klarar tänka på vad som skulle hända vid en eventuell seger mot den tio år äldre vitryssen.

– Skulle jag slå honom, då sätter karriären igång på allvar. Vad det skulle betyda kan jag knappt förklara för dig. Det skulle bli en riktig snackis, hela världen skulle veta om det, fastslår Andersson på telefon från Split, Kroatien, där EM i thaiboxning just nu avgörs.

ANNONS

Efter två segrar väntade under torsdagen semifinal mot polacken Jakub Rajewski i herrarnas A-klass -71kg. Och resan till drömfinalen blev betydligt smidigare än att ta sig förbi kvartsfinalen. Oskarströmssonen kontrollerade händelserna från första minut och vann de två inledande ronderna.

– Den börjar ganska hårt direkt. Han jag mötte var duktig boxare så det blev mycket det men jag kände att jag hade övertaget. Jag låg tajt med guarden och satte många sparkar.

I den avslutande ronden såg Andersson, VM-bronsmedaljör i våras, mest till att inte bli sänkt.

– Han försökte knocka, så jag fick röra mig mycket och säkra. Han fick in några hårda sparkar på benet, men annars kontrollerade jag mest.

Efter segern, 2–1 i ronder, väntar nu en dags vila och återhämtning innan lördagens EM-final stundar.

– Riktigt najs. Man kan knappt beskriva det, det betyder typ allt.

Har du sett någon av Kulebins matcher där nere?

– Jag har sett några snuttar. Han är farlig, men han känns lite loj, som att han inte bryr sig så mycket. Men han har lite sådan stil.

Vad tror du om dina chanser?

– Förhoppningsvis underskattar han mig, jag är underdog och han ska ju ta det här. Så därför har jag guldchans nu. Det kommer bli riktigt sjukt men jag vet att vad jag kan och tror på mig själv. Nu är det bara att gå in och ge allt i finalen, avslutar Andersson.

ANNONS

Totalt har åtta svenskar tagit sig till final – ett rekordbra blågult EM.

Anna Strandberg vann VM på hemmaplan i våras och har nu en ny chans på en stor titel i 71-kilosklassen efter semifinalseger mot hemmahoppet Andreja Lvas med 2–1 i ronder.

Övriga svenskar, utöver Andersson, som tog sig till final på torsdagen: Isa Tidblad Keskikangas (60 kilo), Erica Björnestrand (63,5) och Simon Ogolla (+91).

Sedan tidigare var Patricia Axling (57), Bea Malecki (67) och Angela Mamic (75) klara för guldmatcher.

ANNONS