Janne Anderssons landslag tränade på söndagen på Santiago Bernabéu inför måndagens EM-kvalmöte med Spanien.
Janne Anderssons landslag tränade på söndagen på Santiago Bernabéu inför måndagens EM-kvalmöte med Spanien.

Andersson: "En häftig utmaning"

Segern mot Malta var en dag på jobbet. EM-kvalmötet med Spanien blir också en arbetsdag – men på ett annorlunda sätt.

ANNONS
|

3–0 på Friends arena var hur säkert som helst.

Efter segern mot Malta i fredags pratade spelarna om att det var svårt att spela mot motstånd som är sämre men att det till slut blev "en dag på jobbet".

En dag på jobbet är även vad som väntar på Santiago Bernabéu.

"Stor fotbollsnation"

Mötet med Spanien blir dock av ett helt annat slag. Favoritskapet ligger nu på hemmalagets axlar och Sverige siktar på att göra som Janne Anderssons landslag tidigare har gjort mot Frankrike och Italien i VM-kvalet och mot Tyskland i VM.

ANNONS

Och det kommer – för att använda ett av förbundskaptenens uttryck – krävas personbästa av samtliga spelare.

- Vi möter en stor fotbollsnation, en liknande nation som vi har mött tidigare under min tid som förbundskapten i form av Italien, Tyskland och Frankrike. Ska man rå på de här behöver man nå personbästa, säger Andersson.

Förbundskaptenen säger att landslagsledningen även har visat bilder från mötet med Tyskland i VM förra sommaren.

Liknar Tyskland

- Spanien positionerar sig på ett liknande sätt. Mot Tyskland gjorde vi en försvarsmässigt bra match, men också anfallsmässigt där vi hade 6–5 i avslut på mål men åkte dit i slutet.

- De (Spanien) positionerar sig högt upp på planen med många spelare, vilket gör att de är bra i sitt anfallsspel och har många lösningar. Samtidigt är de sårbara om man håller emot och försvarar på ett bra sätt. Då finns det ytor att såra dem i också.

ANNONS

- Vi har ganska klart för oss vilken matchplan vi ska ha, säger Andersson.

Men som förbundskapten gärna påpekar, då var då och nu är nu.

- Hur det gått i det senaste mästerskapet är ointressant. Och det är ointressant hur det gick för tre år sedan. Det är matchen mot Spanien som gäller med de spelare vi har på planen. Spanien är och har varit en stornation i fotboll, samtidigt har vi visat i ett antal matcher, att när vi kommer upp i personbästa kan vi röra de här nationerna och det är dit vi siktar igen.

Gemensamma erfarenheter

Betydelsen av att tillsammans ha rört och stört stora nationer förr ska inte dock inte förringas.

- Det man har med sig är gemensamma erfarenheter. Det är skönt när man går in till matchen. Det är en styrka, men nu är det en ny match som gäller. Det är min 40:e landskamp. Vi har hittat ett sätt att jobba som vi känner fungerar. Spelarna har ställt upp på ett fantastiskt sätt och visat lojalitet. Då bygger man någonting tillsammans som visar att man har en tro.

ANNONS

- Det är en styrka, men det gäller att prestera mot Spanien, men det är inte fel att ha med sig känslan att vi har presterat förr.

Madrid, TT:s utsända

Fakta: Så avgörs EM-kvalet

Sverige spelar i grupp F, där även Norge, Rumänien, Spanien, Malta och Färöarna ingår. Ettan och tvåan i gruppen är klara för EM 2020, som avgörs i flera europeiska städer. Om Sverige misslyckas med att ta någon av de två topplaceringarna väntar ett playoff om en EM-plats, tack vare gruppsegern i Nations League.

Hela spelschemat för Sverige:

23 mars: Rumänien (hemma) 2–1.

26 mars: Norge (borta) 3–3.

7 juni: Malta (h) 3–0.

10 juni: Spanien (b).

5 september: Färöarna (b).

8 september: Norge (h).

12 oktober: Malta (b).

15 oktober: Spanien (h).

15 november: Rumänien (b).

18 november: Färöarna (h).

EM-slutspelet 2020 spelas i tolv städer. De 24 lagen lottas in i sex grupper om fyra lag som avgörs i följande städer: Rom och Baku (grupp A), S:t Petersburg/Köpenhamn (B), Amsterdam/Bukarest (C), London/Glasgow (D), Bilbao/Dublin (E) och München/Budapest (F). Öppningsmatchen spelas på Olympiastadion i Rom den 12 juni och finalen avgörs på Wembley i London den 12 juli 2020.

ANNONS