Lionel Messi gjorde dubbla mål för Barcelona i CL-returen mot Manchester United.

Ajax nya skräll – till semi med Barcelona

Lionel Messi vandrar vidare – Cristiano Ronaldo tågar ur. Ajax stod för en ny superskräll i Champions League och skickade ut Juventus i kvartsfinalen efter 2–1 i returen och totalt 3–2. På Camp Nou nollade Barcelona Manchester United (3–0) och gör nederländarna sällskap i semifinalspelet.

|

Victor Nilsson Lindelöf var tillbaka i startelvan efter att ha vilat mot West Ham senast.

Men Champions League-returen borta mot Barcelona vill nog den svenske landslagsbacken och hans Manchester United nog helst glömma.

Visst, Premier League-sexan började bra, tryckte på och fick se Marcus Rashford träffa ribban efter bara några sekunder.

Sedan kom kallduschen.

En kvart in i matchen spräckte Lionel Messi nollan när han – på klassiskt Messi-manér – gjorde sin gubbe, drev in mot mitten och placerade in bollen vid bortre stolproten.

Fyra minuter senare?

Messi igen.

Tavla av de Gea

Men den gången fick argentinaren god hjälp av David de Gea. Den spanske United-målvakten, enligt många bäst i världen, skulle plocka upp ett relativt löst skott från superstjärnan när han snöpligt fick se bollen rulla in under sig.

En ordentlig tavla – och mardröm för United. Där och då ledde katalanerna med totalt 3–0 efter 1–0 i det första mötet på Old Trafford och uppförsbacken tycktes oändlig.

Då hade "Barca" också fått en möjlig straff bortdömd efter videogranskning i den elfte minuten.

Och det blev inte bättre för United.

Trots att David de Gea tog någon form av revansch efter fadäsen i första halvlek genom att göra en jätteräddning före paus, kunde engelsmännen inte undvika att släppa in sitt tredje mål för dagen. I den 61:a minuten tog Philippe Coutinho emot en passning utanför straffområdet och knorrade in 3–0.

Därmed är Barcelona klart för sin första semifinal på fyra år.

- Det var Messi som var skillnaden i kväll. Vid 2–0 var det "game over". Barcelona var några nivåer bättre sett över två matcher, sade United-tränaren Ole Gunnar Solskjær till BT Sport enligt BBC.

I semifinalen ställs spanjorerna mot vinnaren av Liverpool och Porto.

Ronaldo målskytt – men utslagen

Samtidigt stod Ajax för ännu en jätteskräll i turneringen. På bortaplan vände nederländarna, som besegrade Real Madrid i åttondelsfinalen, ett 0–1-underläge mot Juventus till seger med 2–1.

Cristiano Ronaldo nickade förvisso in 1–0 till italienarna i 28:e – portugisens 126:e mål i turneringen genom tiderna, flest av alla – men Ajax kom tillbaka och forsätter därmed succéresan som fått många att gapa.

Några minuter efter baklängesmålet placerade Donny van de Beek in 1–1 och i den 67:e minuten nådde Matthijs de Ligt högst på en hörna och nickade in 2–1.

Då behövde Juventus göra två mål för att ta sig vidare till semifinal.