Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AIK:s Tarik Elyounoussi grimaserar efter missad jättechans. AIK kunde inte avgöra guldstriden.

AIK misslyckades med att säkra guldet: Tungt

AIK gjorde allt de kunde för att ta hem Lennart Johanssons pokal mot Sundsvall hemma på Friends arena. Men trots mängder av "guldlägen” fick inte hemmalaget in bollen och matchen slutade 0–0 inför över 50 000 åskådare. Nu kommer allt att avgöras i sista omgången.

Förutsättningarna för AIK var glasklara. Vinst och SM-guldet skulle hamna i Solna. Vid oavgjort eller förlust skulle guldstriden med Norrköping leva vidare inför allsvenskans sista omgång.

I Solna låg däremot SM-guldet i luften – både bland spelare och supportrar. AIK-fansen har drömt om guld hela säsongen, och mot Sundsvall var den känslan extra påtaglig.

Spelarna såg ut att känna likadant.

AIK bombarderade Sundsvall med målchanser. Det var stolpträffar och det var ribbträffar, och var inte målramen i vägen var WIlliam Eskelinen i Sundsvalls mål där och räddade.

Det blev 0–0 och AIK-spelarna var besvikna, och många nobbade media efteråt. Några stannade dock till – bland annat Kristoffer Olsson och lagkaptenen Henok Goitom.

- Det är nog hela inramningen som gör att det blir en besvikelse, inte själva matchen. Fansen, familj och vänner och på hemmaplan med så många målchanser. Det blir liksom helheten som blir en besvikelse, säger Goitom.

- Normalt sett ska vi vinna med några mål. Vi saknar kanske lite kvalitet och skärpa i avsluten, säger Olsson.

Tryck från start

Trycket började redan efter tre minuter när AIK radade upp fyra, fem lägen på rad. Först hittade Goitom in med en djupledsboll till Sebastian Larsson, men skottet parerades av Eskelinen.

Några intensiva sekunder senare hamnade bollen till slut i mål via Goitom och ett massivt jubel bröt ut. AIK:s lagkapten var däremot offside, och målet dömdes bort.

Hemmalaget hade flera andra lägen som kunde ha resulterat i mål, och efter varje farlig målchans ökade ljudnivån flera decibel.

Målchanserna till trots – 0–0 stod sig halvleken ut.

Att AIK ville säkra guldet på hemmaplan var tydligt, och chanserna i andra halvlek fortlöpte om vartannat. Men Eskelinen fortsatte hålla bortalaget kvar i matchen, och Norrköpings gulddrömmar vid liv.

I ribban på tilläggstid

På tilläggstid forcerade AIK frenetiskt. Heradi Rashidi sköt i ribban och laget hade två, tre lägen till att göra mål på. "Guldmålet" uteblev däremot till AIK:s stora förtret och en eventuell guldfest får vänta.

- Det är klart att vi känner besvikelse. Mest för folk som kommer hit i det kalla vädret, men läget är som det är, säger Goitom.

Nu kommer allt att avgöras i sista omgången. AIK har två poängs marginal ner till Norrköping. Båda lagen spelar borta på söndag, AIK mot Kalmar och Norrköping möter Häcken.

- Det är tungt nu, men vi har fortfarande avgörandet i egna händer, säger Kristoffer Olsson.

Matchen mot Sundsvall innebar flera spelaravbräck för AIK. Sebastian Larsson klev av skadad och Olsson drog på sig ett gult kort och är avstängd mot Kalmar.