AIK jublar efter segermålet av Jesper Frödén.

AIK kvitterade efter målvaktstavla

Timrå får vänta på sin motståndare i SHL-kvalet. AIK kvitterade matchserien mot Oskarshamn efter en målvaktstavla i förlängningen.

|

Det blir en femte och helt avgörande match på tisdag i den hockeyallsvenska finalen. I potten: en plats i SHL-kvalet mot Timrå.

AIK vann med 4–3 i den fjärde finalmatchen när det krävdes som mest. Men det var ett misstag av Oskarshamns målvakt Christoffer Rifalk som avgjorde matchen.

Det stod 3–3 vid full tid efter en dramatisk match där ledningen skiftade mellan lagen. Drygt två minuter in i förlängningen slarvade Rifalk med en rensning bakom eget mål och AIK:s Jesper Frödén snappade upp pucken.

- Jag försökte bara sätta press på deras målvakt. Han är lite lurig så jag tänkte att han kanske drar en backhand. Så jag snodde den och hängde dit den, säger Frödén till C More.

Öppet mål

Frödén fick öppet mål, men slog först pucken i stolpen och fick peta in sin egen retur innan matchen var avgjord.

Det blev ett snöpligt slut på matchen där AIK genom just Jesper Frödén tog en tidig ledning efter 56 sekunder av den första perioden. Men liksom i de två senaste matcherna kom Oskarshamn tillbaka och frågan var om historien skulle upprepa sig.

Oskarshamn förvandlade matchserien från 0–1-underläge till 2–1-överläge genom att vända till seger i de två senaste matcherna och nu kunde smålänningarna komma ett steg närmare drömmen att för första gången i klubbens snart femtioåriga historia få spela i högsta serien.

Jublat färdigt

Men AIK reste sig och kunde ta tillbaka ledningen. Laget bjöd dock in Oskarshamn i matchen igen. En onödig utvisning på grund av för många spelare på isen gav hemmalaget chansen att kvittera och Alex Hutchings tog den. Hans mål innebar 3–3 med knappt åtta minuter kvar att spela av den tredje perioden.

Nu väntar en helt avgörande match i Stockholm på tisdag.

Förloraren får möta vinnaren i den hockeyallsvenska slutspelsserien om en plats i SHL-kvalet mot Mora.