Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Adolphe Sylva vann SM-guld

Han tog silvermedalj i fjol, och kom till årets SM-vecka i Borås med ett stort revanschsug. Och efter att ha slagit Adel Belalia i finalen, kan äntligen Halmstadboxaren Adolphe Sylva, 23, titulera sig bästa welterviktsboxaren (69 kilo) i Sverige.

– Det känns riktigt gött. Jag var väldigt taggad, och jag kände att det var min tur. Och det blev precis som jag sa, jag kom hit och tog guld, säger Adolphe.

Ja, målet var klart och tydligt. Sylva skulle ta det där SM-guldet, det var han säker på. Men finalen i 69 blev ingen lätt match för Halmstad BS-boxaren. Motståndaren Adel Belalia, från Djurgården, började intensivt och aggressivt direkt från start. Det tog en stund innan Sylva kunde hitta rätt i matchen, och börja få in sina slag. Men när han väl gjorde det, var det med besked.

– Killen var mycket tuffare än jag trodde. Han var väldigt pressande och aggressiv. Jag visste att han var rörlig men jag trodde han skulle röra sig mer fram och tillbaka. Han fortsatte komma fram trots att jag gav honom många tunga kroppsslag. Men jag var lugn och bestämd, och jag gav mig inte heller och fortsatte pusha, säger en segerrusig ”Adoo” efter matchen.

Till andra ronden höjdes intensiteten direkt, och det blev en väldigt tajt boxning där domaren fick sära på finalisterna några gånger.  

– Det blir lite bök, jag tror motståndaren såg det som ända sättet att slå honom. ”Adoo” är en väldigt teknisk boxare, och hans motståndare ville ta initiativet och förstöra hans boxning. Det var viktigt att han inte gick med på det, utan höll sig till det tekniska. Och det gjorde han mycket bra, säger Sylvas tränare Ugo Okoro.

Den tredje och sista ronden tillhörde helt klart Halmstadboxaren, och han kunde till slut sträcka näven i luften efter att domarsiffrorna visat 4–1 till hans favör. Att det inte var mer än 15 grader i luften, och att regnet öste ner utanför partytältstaket på Sandwalls Plats i Borås, var heller inget som störde den glödhete Sylva.

– Det är ganska hetsigt där inne, och när man är i ringen känner man inte kylan, men det var väldigt kul, det är första gången jag tävlar utomhus.

Hur ska du fira?

– Först ska jag till mamma och visa henne medaljen. Sedan vidare till mina kompisar i Halmstad, sen får vi se vad som händer, säger Sylva.

Efter tre matcher på tre dagar i Borås blir det nu lite tävlingsvila för Halmstadbon. Men för den sakens skull inte mindre träning.

– Nu ska vi passa på och träna på de små detaljerna i boxningen som tar väldigt lång tid. Men jag är väldigt, väldigt stolt över honom. Han har åstadkommit så mycket, och vuxit väldigt mycket som boxare den senaste tiden, säger Ugo Okoro.

Men Adolphe Sylva var inte den enda med Hallandskoppling som tog SM-guld under måndagen. Jenny Adolfsson, uppvuxen i Hylte, tog SM-guld i styrkelyft, i 63-kilosklassen. Hon satte dessutom två svenska rekord. 183 kilo i marklyft och 158.5 kilo i knäböj. Detta trots att han tävlat, och kommit tvåa, i tyngdlyftningen i helgen.

– Tyngdlyftningen var den tävlingen jag satsat mest på inför SM. Det blev en ganska stor urladdning i lördags, och jag kände att jag hade svårt att tagga till och känna att jag hade det där lilla extra. Så att få sätta två nya svenska rekord kändes som en stor vinst just i dag, skriver Adolfsson på Instagram.

Förutom sina två svenska rekord, var hon också helt överlägsen segern i totalen, på 441.5 kilo. Hon var hela 41.5 kilo före tvåan Eleni Kamvissis. På fredag tävlar Jenny Adolfsson, känd som TV-gladiatorn ”Kitsune”, igen, då i bänkpress.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!