St Louis-spelare firar ett av målen i tisdagens avgörande match.
St Louis-spelare firar ett av målen i tisdagens avgörande match.

49 års väntan över: Staden har väntat länge

49 år har gått. Men nu är äntligen St Louis återigen i Stanley Cup-final efter 5–1 i den sjätte semifinalen mot San Jose, och totalt 4–2 i matcher.

ANNONS
|

Det är första gången sedan 1970 som St Louis når finalen i NHL-hockeyn, och i Boston får de samma motståndare som för 49 år sedan.

- Det är ofattbart. Den här staden har väntat så länge på det här. Nu behöver vi bara fyra segrar till. Vi måste bara fortsätta på samma sätt, säger forwarden Pat Maroon enligt nhl.com.

ANNONS

Laget hade en minst sagt svag höst och vid nyår låg St Louis sist i NHL. Men sedan har det pekat uppåt och semifinalen mot San Jose avgjorde man genom att vinna de tre senaste matcherna.

- Efter starten som vi hade är det otroligt att vi lyckats komma tillbaka och nu får spela om Stanley Cup-bucklan. Jag kan inte beskriva hur glad jag är, säger Ryan O'Reilly.

Erik Karlsson saknades

O'Reilly stod för tre assist i den sista semifinalmatchen där David Perron inledde målskyttet redan efter en och en halv minut. Därefter var hemmalaget aldrig riktigt hotat. Vladimir Tarasenkos åttonde mål i slutspelet innebar 2–0 efter 16 minuter.

San Jose försökte repa mod i andra perioden, i och med Dylan Gambrells reducering, men i stället satte Brayden Schenn 3–1 sex minuter senare. Och i sista perioden fyllde Tyler Bozak på med sitt femte slutspelsmål innan Ivan Barbasjev, assisterad av Oskar Sundqvist och i kamp med Tim Heed, i tom kasse satte sista spiken i kistan.

I San Jose saknades svenske stjärnbacken Erik Karlsson som länge dragits med ljumskproblem, problem som till slut stoppade honom helt från spel.

ANNONS

"Viker inte ner sig"

St Louis får snabbt ladda om för finalen mot Boston – som har fördel av några dagars extra vila, efter att ha slagit ut Carolina. Dessutom inleder Massachusetts-laget hemma när finalserien börjar på måndag, den 27 maj.

St Louis hoppas inte på en repris av 1970 års final, som Boston vann i fyra raka matcher. Bobby Orrs avgörande i den sista matchen har blivit ett av NHL-historiens mest legendariska ögonblick, och hans flygtur efter målet är avbildad som staty utanför hemmaarenan TD Garden i Boston.

I stället hoppas laget, och staden, på att få lyfta pokalen för allra första gången.

- Det här laget viker inte ner sig och kommer att fortsätta med det, säger Pat Maroon.

TT

Fakta: Finalserien i Stanley Cup

Tisdag 28 maj, 02.00 svensk tid: Boston–St Louis

Torsdag 30 maj, 02.00: Boston–St Louis

Söndag 2 juni, 02.00: St Louis–Boston

Tisdag 4 juni, 02.00: St Louis–Boston

Ev fredag 7 juni, 02.00: Boston–St Louis

Ev måndag 10 juni, 02.00: St Louis–Boston

Ev torsdag 13 juni, 02.00: Boston–St Louis

ANNONS