Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Jan-Owe Wikström: 30 plus det nya 25 – åldern bara en siffra i Allsvenskan

Åldern är bara en siffra, sägs det ju.
Andreas ”Ante G” Johansson, 39, vet.
IFK Göteborg hoppas.
Och då har jag inte ens nämnt en världsstjärna som nyligen gjorde comeback i Janne Anderssons landslag. Han fyller 40 i år.

Vi har sett det tidigare i andra lagidrotter som handboll, ishockey, volleyboll och bandy – hur medelåldern höjs på elitnivå och karriärerna förlängs en bra bit över 30-strecket.

Nu är fotbollen också där med alltfler 30-plussare som lagens nyckelspelare inför den allsvenska premiären, där den vita plasten har bytts ut mot en inbjudande grön gräsmatta på Örjans vall inför Halmstads BK:s comeback mot BK Häcken på söndag som kändes förvånansvärt bra när jag kände på den.

– Det är ett trendbrott, absolut! instämmer HBK:s manager Magnus Haglund.

– Spelarna håller längre i dag tack vare en bättre återhämtning, rehab och kosthållning jämfört med tidigare när de ofta hade ett jobb upptill. Forskningen på det området har ju kommit enormt mycket längre, fortsätter han.

30 plus är det nya 25, helt enkelt.

Tydligast märks trenden i storsatsande hemvändarkolonin IFK Göteborg, där hälften av truppen har fyllt eller ska fylla 30 år(!) med den slovakiske storstjärnan Marek Hamsik, 33, och Marcus Berg, 34, i spetsen.

Men även i övriga lagen är de flesta tongivande spelarna 30-plussare som Anders Christiansen och Ola Toivonen i mästarlaget Malmö FF, Sebastian Larsson och Mikael Lustig i AIK, Totte Nyman i IFK Norrköping, Johan Larsson i Elfsborg, Magnus Eriksson i Djurgården, Rasmus Lindgren och Martin Olsson i BK Häcken samt Jon Gudni Fjulasson i Hammarby för att nämna några.

HBK är inget undantag, även om laget samtidigt har flest egna produkter i hela Allsvenskan som också har debuterat i A-laget. Även här förlitar man sig på rutin.

Både i ledarstaben med managern Magnus Haglund, analytikern och scouten Pelle Olsson samt assisterande tränaren Torbjörn Arvidsson.

Och i spelartruppen med åtta 30-plussare eller blivande sådana.

– Erfarenhet i kombination med bra fysik är förstås en oslagbar, konstaterar Haglund.

Det märks också på spelarmarknaden där tolv av 15 allsvenska klubbar (Östersund har transferförbud) har värvat spelare som har passerat 30-årsgränsen. Det hade varit en omöjlighet för bara några år sedan när de flesta hade ansetts ha passerat zenit i karriären.

– Fast i dag resonerar inte klubbarna så och är rädda för att satsa på äldre spelare eftersom de har längre karriärer och fler år på sig att lyckas, förklarar HBK-managern.

Men.

Det finns naturligtvis en fara i det hela också. Dels den större skadebenägenheten (titta på Hamsik som inte är spelklar till premiären), dels och som jag ser det, framför allt att de egna talanger och de yngre spelarna riskerar att få stå tillbaka.

Poya Asbaghi byggde i fjol ett ungt nytt och fräckt IFK Göteborg inför framtiden.

Och fick sparken när resultaten uteblev och tålamodet tröt.

Rikard Norling gjorde samma sak med AIK i fjol och försökte dessutom inplantera ett nytt man-mot-man-system.

Och fick sparken.

– Så det är en svår balansgång det där, att hitta den rätta mixen av nytt och gammalt, medger Magnus.

Allsvenskan 2021 kan starta. Med tungviktsmötet Malmö FF–Hammarby som första lag ut i dag. Med guldutmanaren BK Häcken mot HBK i morgon – Hisingsgänget som dock inte alls är oslagbart borta och bara vann tre av 15 matcher utanför Bravida arena i fjol.

Och inte minst – med fler 30-plussare i serien än någonsin.

LÄS MER: 882 dagar efter avskedet är HBK-kaptenen tillbaka: ”Kämpat för”

LÄS MER: HBK:s elddop i premiären – ställs mot guldkandidat: ”Vi gillar utmaningar”

LÄS MER: Han blir största utropstecknet i årets HBK

LÄS MER: HBK-kvartetten om rötterna i Ghana: ”Inte alla med den bakgrunden når den här nivån”

Fler lokala sportnyheter hittar du här