Jimmy Durmaz höll ett uppmärksammat tal på en VM-träning efter hatet och hoten efter Tysklands-matchen. Arkivbild.
Jimmy Durmaz höll ett uppmärksammat tal på en VM-träning efter hatet och hoten efter Tysklands-matchen. Arkivbild.

17-åring fälld för Durmaz-hot: "Tydlig signal"

Tusentals hatiska kommentarer men bara ett åtal – och nu en fällande dom. En 17-åring fälls för olaga hot och förolämpning mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz.

ANNONS
|

- Väldigt viktigt att det gjorts en rättslig prövning mot det som Jimmy blivit utsatt för – och att det dessutom, som i det här fallet, leder till en fällande dom. En tydlig signal till vårt samhälle att vi inte accepterar den här typen av hat och rasism, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

17-åringen har enligt Växjö tingsrätt haft uppsåt och döms att betala 50 dagsböter à 50 kronor. Dessutom ska han betala skadestånd till Jimmy Durmaz på 8000 kronor.

ANNONS

Rättegången mot 17-åringen genomfördes bakom stängda dörrar i Växjö tingsrätt. Det var en nervös 17-åring, som i sällskap med föräldrar och försvarare mötte landslagsspelaren – som deltog i förhandlingen via länk – i rättsalen under morgonen.

Det var under fotbolls-VM i somras som Durmaz fick hundratals mer eller mindre hatiska kommentarer på sitt Instagramkonto. Många inlägg var hatiska, rasistiska och hotfulla.

Tänkte vara rolig

"Jag har din adress va på din vakt", skrev 17-åringen till Durmaz, som han också kallade för "äckliga blatte" och uppmanade att lämna Sverige.

Han beskriver hur han såg matchen hemma med sin lillebror och hur han läste andras kommentarer mot Durmaz efteråt. Han tänkte vara lite rolig, säger han, men konstaterar själv att det inte blev så roligt.

Efter en stund ångrade han sig och tog bort sin kommentar, men då hade andra redan tagit en skärmdump på den och den spreds vidare av personer som ville uppmärksamma vad Jimmy Durmaz utsattes för, bland andra Centerledaren Annie Lööf.

"Beklagligt"

Svenska fotbollförbundet valde att polisanmäla hoten mot Durmaz och det resulterade i att tre inlägg ringades in, samtliga skrivna av unga personer.

TT: Är ni nöjda med utfallet?

- För det första är det beklagligt att vi över huvud taget ska behöva engagera oss på det sättet och driva de här sakerna. Men när de här sakerna uppstår är det ändå viktigt att vi driver och stöttar. För vi har nolltolerans mot den här typen av påhopp, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

ANNONS

En av dem har fått en så kallad straffvarning, ett slags tillrättavisning, av en åklagare. En annan har fått ett strafföreläggande som innebär att han ska betala böter. Den tredje, 17-åringen, som har adhd, skrev ett meddelande till Jimmy Durmaz och bad om förlåtelse.

Avböjer kommentar

Under rättegången erkände han att han skrivit på Durmaz konto, men fortsatte ändå att neka till brott, berättade åklagare Annie Runander under förmiddagen.

- När det gäller förolämpning har det inte varit allvarligt menat. Det här har han skrivit där och då utan att tänka till, sade hon till TT.

Pojkens försvarsadvokat Torgny Eklund avböjer att kommentera domen, medan Durmaz målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz välkomnar domen.

"Jimmy Durmaz och jag är mycket nöjda med dagens fällande dom. Ondska, hat och rasism ska bekämpas från samhällets och rättsväsendet sida. Det är nolltolerans som ska råda och får aldrig normaliseras", skriver hon i en mejlkommentar.

Skadeståndet kommer att gå till välgörande ändamål med inriktning mot att bekämpa och motverka rasism.

- Förhoppningen är att det här ska leda till att man tänker till innan man kommer på att göra någonting sådant här, säger Sjöstrand.

ANNONS

TT

Fakta: Detta har hänt

Den 23 juni 2018 förlorar Sverige VM-matchen mot Tyskland med 1–2. Jimmy Durmaz orsakade frisparken som resulterade i målet som gav Tyskland segern.

Efteråt utsattes mittfältaren för hat på sociala medier. En kvinna som i bloggform bevakar sociala medier berättar i ett polisförhör att det redan fanns cirka 200 inlägg på Durmaz Instagramkonto när hon gick in där efter att Tyskland gjort sitt avgörande mål. En stund senare fanns där flera tusen inlägg. Till mycket stor del uttryckte de hat, hot och rasism.

När hatstormen uppmärksammades raderades många inlägg och dagen efter matchen dominerade tvärtom uttryck för kärlek bland de cirka 30000 kommentarerna till Durmaz.

Inför träningen dagen därpå höll Jimmy Durmaz ett tal med landslagstruppen samlad bakom sig.

"Jag är fotbollsspelare på högsta nivå, att bli kritiserad är något vi lever med. Det ingår i vårt jobb, det tar vi alla dagar i veckan. Men att bli kallad blattejävel och självmordsbombare. Att få hot mot min familj och mina barn, mordhot. Det är helt oacceptabelt", sade Durmaz.

ANNONS