VAR-diskussionen pågick under hela mästerskapet, men gav enligt Fifa fina resultat.
VAR-diskussionen pågick under hela mästerskapet, men gav enligt Fifa fina resultat.

12 saker att minnas från VM i Ryssland

Matcher, mål och missar. Fotbolls-VM i Ryssland närmar sig sitt slut, men mästerskapet har stått för en hel del minnesvärda ögonblick.

ANNONS
|

Favoritfallen

Det började redan före VM. Italien, Nederländerna, Chile, USA och Kamerun – listan på mer eller mindre givna VM-nationer som snubblade på vägen och missade turneringen i Ryssland kan göras lång. Två dagar före premiären tycktes dessutom det spanska fotbollförbundet göra sitt bästa för att lägga krokben för det egna laget då förbundskapten Julen Lopetegui fick sparken efter att ha skrivit under för att ta över Real Madrid.

Spanien, och blixtersättaren Fernando Hierro, tog sig dock vidare som gruppvinnare, och även om det blev snöplig sorti i åttondelsfinalen mot hemmanationen Ryssland var det långt ifrån den sämsta insatsen av en på förhand tippad guldkandidat. Argentina exempelvis, stod för ett svagt VM och säkrade slutspelsplats först i sista gruppmatchen efter mittbacken Rojos högervolley mot Nigeria i 86:e minuten. I åttondelen blev det respass mot Frankrike. Även Brasilien och dess supportrar fick lämna Ryssland besvikna efter att ha kraschat ut i kvartsfinalen mot Belgien, 1-2.

ANNONS

Ingen föll dock tyngre än Tyskland. Världsmästarna från 2014 förlorade mot både Mexiko och Sydkorea. Tröstsegern mot Sverige hjälpte föga och när tabellen räknades ihop var Tyskland sist, något som aldrig hänt förut.

De teatraliska fallen

Brasiliens fixstjärna Neymar har fått vara ansiktet utåt för en enligt många påfrestande tendens att förstärka närkampssituationer på planen. Det gick så långt att schweiziska tv-bolaget RTS sport klockade 26-åringen till att ha spenderat 14 minuter liggandes, och tidvis rullandes, på gräset under VM. Neymar var dock långt ifrån ensam om att dra på sig negativa rubriker för sitt uppträdande. Frankrikes stjärnskott Kylian Mbappé blev inte populär efter att ha ramlat omkull vid kontakt med en uruguayansk motståndare i kvartsfinalen. Uruguay hade å sin sida en väldigt lättvält Luis Suarez att kontra med.

VAR

Förkortningen på allas läppar inför mästerskapet visade sig relativt smärtfri. Under gruppspelsfasen togs det både en och tre beslut om straff i efterhand med hjälp av videogranskningssystemet, exempelvis fick Sverige en straff mot Sydkorea.

Väldigt få av besluten som togs via VAR uppfattades som kontroversiella. I stort sett inga alls faktiskt, om man ska tro den interna rapporten som FIFA lät göra och som presenterades under mästerskapet av domarbasen Pierluigi Collina. Italienaren lät hälsa att 99,3 procent av domarbesluten som togs i gruppspelet hade varit korrekta. Domarna själva hade fixat 95 procent rätt, men med hjälp av VAR nåddes nästan en fulländad bedömning.

ANNONS

Någon fristående kontroll av siffrorna eller regeltolkningarna har dock inte gjorts.

Målvaktsinsatserna

Inför pratades det om Tysklands Neuer, Spaniens de Gea och Frankrikes Lloris som burväktarna framför andra. När matcherna väl satte igång tappade de Gea in skott mot Portugal och Neuer lekte mittfältare mot Sydkorea. I stället blev det namn som Pickford, El Hadary och Hyeon-Woo som stod för rubrikerna.

Åldermannen El Hadary blev hela VM-historiens äldsta spelare när han fick vakta det egyptiska målet i matchen mot Saudiarabien. 45-åringen räddade en straff, men Egypten förlorade ändå matchen 1–2.

Englands Jordan Pickford stod för en utsträckt räddning i slutsekunderna av ordinarie tid i åttondelsfinalen mot Colombia. När matchen sedan gick till straffar bidrog 24-åringen i högsta grad till att skrämma bort nationens straffspöke då han räddade Carlos Baccas försök.

På tal om spöken lär en och annan tysk spelare fortfarande drömma mardrömmar om Sydkoreas Jo Hyeon-Woo. 26-åringen gjorde flertalet svettiga parader i gruppmötet mot världsmästarna och utsågs till matchens lirare.

Minimala marginaler

Ett av fotbollsvärldens mest slitna uttryck är att det hela tiden handlar om små marginaler. Men fråga Mehdi Taremi och han lär snacka om marginaler. Med bara sekunder kvar av hans Irans möte med Portugal, efter att ha kvitterat till 1–1 på tilläggstid får han hela nationens gyllene läge att sparka inte bara segermålet utan också Portugal hem och Iran vidare till slutspel. Vänsterskottet från ett par meter träffar dock nätmaskorna vid fel sida om stolpen.

ANNONS

Små marginaler av en annan sort tog Japan vidare på Senegals bekostnad. Polen var inte speciellt sugna på att jaga efter japanerna i slutet av sista gruppspelsmatchen, i stället stod Japan och passade runt bollen på mittplanen i flera minuter. Samtidigt var Senegal en sen kvittering mot Colombia ifrån att gå förbi Japan i tabellen. Japan räknade dock med att Colombia skulle göra jobbet, de fick rätt och gick därmed till slutspel på färre antal gula kort än Senegal.

Väl i slutspel skiftade Japans marginaler. En strålande insats mot Belgien, där laget ledde med 2–0, kastades bort med ställningen oavgjord och sekunder kvar av matchen när rutinerade Keisuke Honda slog en hög hörna som Belgiens målvakt Thibaut Courtois enkelt plockade ned och skickade iväg för kontring och segermål.

Överraskande starkt hemmalag

Rysslands uppladdning inför VM var långt ifrån optimal. Stora delar av nationens idrottsliga verksamhet hamnade i skuggan av dopningsskandal efter dopningsskandal, och fotbollförbundets ordförande Vitalij Mutko fick efter upprepade skandaler lämna posten som idrottsminister. Inom fotbollen blev han dock kvar och han och alla andra ryska fans fick se ett landslag som vida överträffade förväntningarna.

Inför turneringen var Ryssland VM:s sämst rankade land, plats 70 på Fifas världsranking. Men efter att ha krossat Saudiarabien 5–0 i premiären och sedan besegrat Egypten 3–1 var nationen slutspelsklara. Väl där straffbesegrades stormakten Spanien. Semifinalen var ett par straffcentimetrar bort, men marginalerna i kvartsfinalen var på Kroatiens sida.

ANNONS

Ovälkomna utspel

Efter att ha dragit på sig frisparken som gav Tyskland segermålet fick Sveriges Jimmy Durmaz utstå både hot och hat. Svenska landslaget svarade med enad front och förkastade rasismen i ett gemensamt uttalande, något som fick rubriker runtom i fotbollsvärlden.

Rubriker skapade också Schweiz efter segern mot Serbien där flera spelare valde att fira med "den albanska örnen" som segergest. Fifa var inte roade över glädjeyttringarna och påminde om att de inte gillar politiska utspel.

Något som de fick upprepa när Domagoj Vida valde att hylla Ukraina efter att hans Kroatien besegrat Ryssland i kvartsfinalen. Vida, med klubblagsförflutet i Dynamo Kiev, varnades av Fifas disciplinkommitté men slapp straff.

Läkarnas omilda behandling

I Marockos öppningsmatch mot Iran ådrog sig den marockanske mittfältaren Nordin Amrabat en hjärnskakning. Läkarnas behandlingsmetod, med bland annat små örfilar, fick kritik av Fifas medicinska kommitté. Fem dagar efter smällen kom Amrabat till spel mot Portugal, något som kritiserades av spelarfacket FifPro.

Marockos förbundskapten kallade Amrabat för "en krigare" och mittfältaren spelade hela matchen.

Enligt Fifas egna riktlinjer ska det gå minst sex dagar innan en spelare med hjärnskakning spelar match på nytt.

ANNONS

Högt och lågt från fansen

Inget VM utan fans som sjunger, dansar och... städar? Både Japans och Senegals fans hyllades efter att det spridits bilder och filmer på sociala medier där supportrarna städar upp skräp på arenan efter att ha hejat fram det egna laget.

Japans spelare ville inte vara sämre än fansen, när de förlorat åttondelsfinalen mot Belgien städade de omklädningsrummet och lämnade dessutom ett tackkort, skrivet på ryska.

På den tråkigare sidan av supportrarnas beteende återfinns flertalet rapporter om kvinnliga journalister som trakasserats och blivit utsatta för övergrepp under rapporteringen från VM, däribland Frida Nordstrand från TV4 som fick ta emot ett verbalt sexuellt påhopp i direktsändning efter kvartsfinalen mellan Brasilien och Belgien

Europas dominans

När VM sammanfattas kommer det vara omöjligt att undgå ett geografiskt faktum: Europa dominerar. Tio av 16 lag i åttondelsfinal var från Europa, en siffra som blev sex av åtta lag i kvartsfinal och fyra av fyra lag i semifinal.

Och det är som tidigare påpekat i ett mästerskap där Nederländerna och Italien inte är med. Och där Tyskland inte tog sig vidare från gruppen.

ANNONS

Historiskt sett framgångsrika Argentina och Brasilien stod båda två för mästerskap som gjorde många sydamerikaner besvikna.

Kommer den europeiska dominansen att vara lika stor om fyra år? Då är det nämligen dags igen.

Mbappés hastighet

I varje VM är det ett antal spelare som får sina stora internationella genombrott. Under mästerskapet i Ryssland har strålkastarljuset allt som oftast hamnat på Kylian Mbappé. Till skillnad från många av hans motståndare ute på planen är det många som har hunnit uppskatta den vindsnabbe 19-åringen.

Mbappé avgjorde gruppspelsmatchen mot Peru och stod för två mål när Frankrike besegrade Argentina i åttondelsfinalen. Under mästerskapet har det ryktats om att tonåringen kommer att få anbud från Real Madrid, som ersättare för superstjärnan Cristiano Ronaldo som lämnat för Juventus.

Engelsk guldvittring

Det räckte inte hela vägen. Men för första gången på väldigt länge i ett stort mästerskap stod det engelska herrlandslaget för en insats som motsvarade de högt ställde förväntningarna på hemmaplan.

Efter att ha fått en vinnande start mot Tunisien, 2–1, och sedan krossat Panama, 6–1, blev det visserligen förlust mot Belgien, 0–1. Men vid det laget hade redan det brittiska guldtåget börjat rulla. I alla fall i supportrarnas ögon. Det sjöngs både på hemmaplan och i Ryssland om att fotbollen "is coming home" och efter att ha skickat det historiska straffspöket upp på vinden mot Colombia började fansens sång framstå som allt mer sannolik.

ANNONS

Kroatien blev för starka i semifinalen, men Gareth Southgates mannar har ändå stått för den bästa insatsen ett engelskt herrlandslag gjort sedan VM i Italien 1990.

TT

ANNONS