Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.

100 miljoner skäl att nå VM-slutspelet

Runt 100 miljoner kronor. Det är garantisumman som ett deltagande i nästa års VM-slutspel ger fotbollsförbundet.

Sportsligt finns det inget större för ett landslag än att nå ett VM-slutspel. Senast Sverige lyckades kvala in var till VM i Tyskland 2006. Elva år senare står Janne Andersson & Co inför möjligheten att baxa sig hela vägen till Ryssland till sommaren.

Det kan ske redan på tisdagskvällen – om det blir seger mot Nederländerna i Amsterdam samtidigt som Frankrike tappar poäng mot Vitryssland. Betydligt mer troligt är att landslaget måste klara ett playoff i november.

Playoff extra tillskott

- Vi vill naturligtvis helst gå dit direkt och inte ta en omväg via playoff, det är för stora risker. Men rent ekonomiskt kan man tjäna några miljoner extra på att nå VM via ett playoff. Tittar man tillbaka rör det sig om 3-5 miljoner extra, säger Sjöstrand.

De ökade publiksifforna under VM-kvalet har gett förbundet ett välkommet, icke-budgeterad tillskott. Sjöstrand hävdar att förbundets ekonomi är stabil.

- En del påstår att den är pressad, men nej. Vi har väldigt god kontroll på ekonomin, vi har stabilitet. Att ta sig till slutspel kommer alltid att vara centralt. Vi kommer alltid att vara beroende av pengar, av intäkter, och som det ser ut i dag ger det oss stora intäkter om vi tar oss till EM och VM.

Räcka till mycket

- Alla pengar vi får in går tillbaka till svensk fotboll, inte till några aktieägare, men det är pengar som ska räcka till väldigt mycket.

Ett VM-deltagande kostar också. Förbundet har redan varit på plats i Ryssland och rekat hotell och träningsfaciliteter.

- Allt sånt görs med god framförhållning och det finns planer och ett antal förslag. Vi har några alternativ vi tittat på, säger Sjöstrand.

Förbundskaptenen Janne Andersson försöker hålla pengarna på avstånd.

- Är det värt så mycket? Då får jag börja förhandla om grejorna. Nej, alla de här grejorna runt omkring... Jag har så mycket annat att fundera på ändå och där jag lägger min kraft. Jag är självklart medveten om att det har stor betydelse, men det är inget jag funderar på eller värderar på något sätt i mitt dagliga arbete. Jag vill till VM av sportsliga skäl.

- Men nu när ni börjar prata om det så kan jag inte låta bli att tänka på det, men jag ska ärligt säga att jag inte haft så mycket tankar på det tidigare. För mig som varit ekonomiansvarig i 13 år i Halmstad och som manager i Norrköping satt med budgetar, är det skönt att bara behöva tänka på det sportsliga som förbundskapten, säger Andersson.