Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastian Strandberg. Arkivbild.

$headline

Fyra SM-finalmatcher har gett fyra hemmasegrar. Nu siktar Djurgården på att bryta Frölundas 16 matcher långa monstersvit på hemmaplan.

Forwarden från Visingsö i Vättern har tagit en lång och krokig väg till sina framgångar.

Nu är han Djurgårdens bästa poängplockare i slutspelet med sju mål och fem assist.

Han var, utan att registreras för någon poäng, med i förarbetet till Niclas Bergfors segermål i lördags. Det som fullbordade Djurgårdens vändning från 0–2 till 3–2 och utjämnade finalserien till 2–2 i bäst av sju matcher.

Men Strandberg vill ha mer.

"Närmare förlust"

Ska Djurgården ta SM-guld måste laget vinna en bortamatch och den 26-årige forwarden räds inte Frölundas tre månader långa segersvit på hemmaplan.

- Ju fler vinster desto närmare kommer de en förlust. Jag tycker att vi har gjort en bra match där nere som vi lika gärna kunde ha vunnit och sedan en mindre bra, säger Sebastian Strandberg.

Det var i den första finalen, som Frölunda vann med 5–3, som Djurgården var nära. Senaste besöket i Scandinavium slutade med en enkel Frölundaseger.

Djurgårdsspelarna fick välbehövlig vila efter den fjärde finalen och var tillbaka i träning på Hovet på måndagen. Stockholmslaget spelade ju sju matcher mot Färjestad i semifinalen och fick bara en vilodag inför finalserien medan Frölunda hade en hel vecka matchledigt.

- Det har varit tätt hela slutspelet, så en extra dags vila skadar absolut inte. Jag fångade lite sol, kopplade av så gott det gick och laddade batterierna, säger Strandberg.

På hockeyns bakgård

26-åringen har fått sitt stora genombrott den här säsongen. Han började säsongen som center i fjärdekedjan, nu är han tillsammans med Dick Axelsson och Niclas Bergfors Djurgårdens mest produktiva kedja i slutspelet.

Strandberg ratades i moderklubben HV71 2015, tog vägen via NHL-farmarligans farmarliga ECHL i USA, Odense Bulldogs i Danmark och allsvenska Pantern till Djurgården för drygt ett år sedan.

- Det är kul att få belöning för hårt jobb. Man har slitit dag ut och dag in och hela tiden haft i bakhuvudet att jag vet att jag kan spela på den här nivån.

- Det fanns inte på världskartan att jag skulle ge upp hockeyn, det var bara att kämpa sig tillbaka, säger han.

Han beskriver finalserien som en fantastisk och magisk upplevelse, inte minst för inramningen i hemmamatcherna. Skulle Strandbergs plan om seger på bortaplan hålla kan Djurgården vinna SM-guld i den miljön i Globen på torsdag.

- Publiken här är "one of a kind". De är fantastiska i grundserien också, men i slutspelet blir det något extra. Inramningen är extrem. Vi ska göra allt för att försöka ge tillbaka och förhoppningsvis kunna ge dem ett guld.