Övergiven och nedgången – nu får Halmiavallen nytt liv

Länge har gamla Halmiavallen stått helt öde och tom. Men nu får planen nytt liv när Halmstad Cricket Club flyttar in.
– Vi är så glada. Det här är stort för etableringen i Halmstad, säger lagkapten Ahsan Ashfaq.

ANNONS
|

Halmstad Cricket Club har hittills huserat på Halmstad arena. Mitt emellan fotbollsplanerna har cricketspelarna fått anpassa sig efter fotbollen, där spontanspel och spontanträningar varit uteslutet på grund av den hårda boll som circketspelarna använder och risken att skada andra.

Men nu är det slut med det.

Ny hemvist på Halmiavallen

Ny hemvist för klubben är nämligen gamla Halmiavallen, belägen mellan Fyllinge och Andersberg.

– Det har inte varit jättelätt att hitta en yta för cricketen i Halmstad. Den ska ju helst ligga centralt så att det går att cykla eller åka buss till platsen. Vi har tittat på många ställen, säger Magnus Rasmusson, strategisk anläggningsutvecklare hos Halmstad Kommun.

ANNONS

– Halmiavallen var upptagen och planerad för annan verksamhet men när det inte blev av, började vi titta på om cricketen kunde vara där. Nu är det precis så som det ska vara, en samlings- och mötesplats för aktiv fritid och en ny idrott och vi hoppas att cricketen ska fånga nya målgrupper.

Sedan beskedet har hederspresident John Sjölin skissat på stora planer för den nya cricketarenan. Planen löper över tre år och klubben hoppas kunna starta upprustningen så snabbt som möjligt.

Först kommer stängslet runt Halmiavallen att flyttas då cricketplanen behöver mer utrymme än bara Halmiavallens plan.

– Vi kommer att förfoga över 16 000 kvadratmeter och den första delen handlar om att flytta stängslet, ta bort buskage och jämna marken, säger Sjölin och fortsätter:

– Vi vill också bygga ett klubbhus och fixa annat som vallar för publiken, men först måste vi söka bidrag för allt som ska göras.

Förutsättningar för att växa

I dag har cricketklubben 49 medlemmar, men hoppas så klart att växa nu när sporten har Sveriges enda dedikerade cricketarena.

– Nu har vi fått förutsättningar för att växa. Det är en stor möjlighet och bra för integrationen. I vår förening har vi människor från många olika kulturer och nationaliteter, säger Ahsan Ashfaq som är lagkapten i Halmstad Cricket Club.

ANNONS

Han och klubben söker nu sponsorer som kan hjälpa till på olika sätt för att få den nya cricketplanen klar och i gott skick.

– Vi skulle vilja ha hjälp med olika saker med anläggningen som att flytta stängsel och plana ut marken, men också om man vill sponsra oss och ha till exempel en företagsskylt på plats. säger Ashfaq.

Detta är cricket:

Cricket, sporten med krångliga regler, matcher som pågår i dagar och där man fortfarande har tepauser i spelet, eller? Detta är inte sällan en uppfattning av cricket man möter i Sverige. Om cricket då inte råkar förväxlas med krocket det vill säga. För även om cricket i Sverige växer explosionsartat så är det fortfarande en relativt okänd sport för de allra flesta.

Cricket har spelats sedan åtminstone 1500-talet och utövas i hela världen. Sporten är störst i asiatiska länder som Indien, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan och Sri Lanka, men även i andra delar av världen som England, Sydafrika, Västindien, och Australien är cricket mycket stor.

Cricket spelas på en stor ovalformad gräsplan i vars centrum finns en rektangulär cirka 20 meter lång gräsfri yta. Det ena lagets deltagare skall var och en vara slagman och som sådan försöka åstadkomma så många poäng som möjligt. Poängen räknas som runs, och innebär att slagmannen med ett slagträ skall slå till cricketbollen ut på planen och därefter löpa utefter den gräsfria ytan till den andra ändan utan att brännas. Det andra lagets deltagare ska försöka bränna ut slagmännen och begränsa antalet runs. Under en match turas lagen om att slå och kasta.

Källa: Svenska Cricketförbundet och Wikipedia.

ANNONS