Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Östersund var chanslöst hemma mot Arsenal. Efter förlust med 0–3 i Europa League krävs ett smärre mirakel för att gå vidare från returen i London om en vecka.

Östersund chanslöst: "Pressar oss"

Allt talar för att bara 90 minuter återstår för Östersunds Europa League-spel. Efter 0–3 hemma mot Arsenal ser den osannolika Europaresan ut att sluta i London nästa torsdag.

Graham Potter hade manat till mod i drömmötet med Arsenal. Men inte ens magikern från engelska Solihull verkade kunna nå ända in i spelarnas huvud denna kväll.

Inte från start i alla fall.

Dubbelmötet hann knappt börja innan Arsenal utnyttjat Östersunds krampaktiga och nervösa uppträdande. Matchovanan lyste igenom – och kanske allt uppsnack kring den största klubblagsmatchen på svensk mark senaste åren.

"Pressar oss"

- De gör det väldigt bra från start och pressar oss hårt, sade anfallaren Saman Ghoddos.

0–2-underläge redan innan halvtimmen var spelad var något inte ens Jämtlands skrällag kunde vända.

Men det var inte stjärnmotståndets briljans som gäckade hemmalaget utan snarare osäkerhet och slarv som gjorde att mardrömsstarten var ett faktum.

Sista kvarten av första halvlek ägde Östersund mer av spelet och Saman Ghoddos och Ken Sema visade lite av de kvaliteter som låg bakom höstsuccén.

- Efter starten får vi lite mer boll och kommer till avslut, sa Ghoddos.

Men varken konstgräs, fyra minusgrader som kändes som det trippla eller en hemmaarena som var fylld till sista stol kunde stoppa Arsenal.

Men de fick som sagt mycket hjälp från hemmalaget. Hemmaspelarna, som förutom förra veckans cupmatch mot Trelleborg, inte spelat tävlingsfotboll sedan början på december, föll långt ner och lät Arsenal pressa och äga bollen.

"Aldrig nöjd med såna mål"

0–1 kom efter en tveksam retur från målvakten Aly Keita och 0–2 kunde Henrich Mchitarjan valla in via hemmabacken Sotirios Papagiannopoulos.

- Man är aldrig nöjd när man släpper in sådana mål. De ska jag ta. Det är mycket som kan bli bättre med vårt spel. Även om det är ett storlag så gick det inte att njuta av matchen när det blir som det blir, sade målvakten Aly Keita.

I andra halvlek fick han se Mchitarjan spela fram Mesut Özil till 3–0. Duon visade vilka olika nivåer de två lagen normalt spelar på. Både fotbolls- och lönemässigt.

- Det är svårt att press dem högt. Det är mycket som kan bli bättre till returen. Samtidigt är jag nöjd med vår attityd och att vi försöker matchen ut, sade Keita.

Wenger: "Skön start"

Arsenaltränaren Arsène Wenger var betydligt mer nöjd.

- Vi får en väldigt skön start och gjorde en bra match. Samtidigt ser jag Östersunds spel och förstår att de har haft framgångar i Europa tidigare, sade Wenger.

Fransmannen verkade klar över att vinna även returen, så något b-lag och underskattning verkar inte vänta Östersund.

Östersund har varit uträknat förut och kommit tillbaka. Få trodde 1–3-underläge efter första matchen mot Paok skulle betyda avancemang.

Men 0–3 och retur på bortaplan är något annat.

Även för sannsagan Östersunds FK.