Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chelsea Cesar Azpilicueta och Gary Cahill lyfter Europa League-pokalen. I bakgrunden tittar några enstaka åskådare på.

Öde läktare när Hazard avgjorde

Chelsea firade, Arsenal sjönk ihop och runt om i världen jublade eller deppade lagens supportrar efter Europa League-finalen. På läktarplats i Baku var det desto tystare.

Det som skulle kunna gå till historien som Hazards show, eller Arsenals genomklappning, eller kanske Londonsderbyt i Kaukasus, riskerar att mest bli ihågkommet för de tomma läktarna och Uefas beslut att lägga en av sina mest prestigefulla matcher för året långt borta i Azerbajdzjan.

Nästan 400 mil från London firade Eden Hazards sina dubbla mål för Chelsea och lagets 4–1 över lokalrivalen Arsenal i Europa League-finalen. Men det var inte många supportrar som på plats jublade när Cesar Azpilicueta och Gary Cahill gemensamt höjde pokalen mot himlen.

The Telegraph beskriver stämningen som spöklik och att det mest slående med hela matchen var avsaknaden av supportrar. Tidningen spekulerar i om den dystra inramningen smittade av sig på lagen, som båda inledde svagt.

Pålagt läktarljud?

Den brittiska journalisten Amy Lawrence publicerade ett filmklipp på Twitter , filmat timmar före matchen. Från de då helt tomma läktarna hördes högt publikljud från högtalare på arenan, i vad som var misstänkt likt en övning i att lägga på konstgjort ljud för att ge sken av fler åskådare på plats.

Aftonbladets Erik Niva skriver på Twitter att "om man verkligen hade ansträngt sig och försökt – hade det ens varit möjligt att få till en deppigare inramning av en europeisk cupfinal?" och Gary Lineker , tidigare storstjärna och nuvarande tv-profil, skriver på samma plattform att "man åker hela den vägen för att se finalen och när man sätter sig är man inte mycket närmare plan än när man åkte hemifrån”.

Få platser till klubbarna

Valet av spelplats kritiserades tidigt, och rösterna höjdes än mer när de engelska lagen inte tilldelades lika många biljetter för sina supportrar som lag vanligtvis får vid liknande matcher. Klubbarna fick bara 6 000 biljetter vardera för sina anhängare, vilket tillsammans ger knappt 17 procent av alla platser på den stora Olympiastadion som officiellt rymmer 68 700 åskådare. Det är den minsta tilldelningen i någon europeisk final sedan 2006, skriver The Guardian.

Exakt hur många av de stolarna som användes var sent under natten till torsdagen inte känt, det officiella antalet är 51 370 betalande, men tv-bilder antyder att det kan vara friserade siffror.

EM nästa utmaning

Uefa har tidigare fått skarp kritik för valet av spelplats, men har hittills viftat bort de hårda orden. Inte heller kritiken om att Arsenals armeniske mittfältsstjärna Henrich Mchitarjan inte kunde följa med till finalen för att han inte känner sig säker att spela i Azerbajdzjan, har Uefa besvarat på ett enligt klubben tillfredsställande sätt.

Nästa sommar ska Baku och Olympiastadion enligt planerna stå värd för tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal i fotbolls-EM.