Hanna Öberg tog ut sig fullständigt – och var 0,6 sekunder från VM-medalj i sprinten.

Öberg mindre än en sekund från VM-medalj

Hanna Öberg får trösta sig med ett superutgångsläge i söndagens jaktstart. Samtidigt var 0,6 sekunder en lika mikroskopisk som frustrerande marginal till en VM-medalj på hemmaplan.

|

Det gick oerhört fort på slutvarvet.

Hanna Öberg, med en kantbom i liggande redan i bagaget, gick ut från det andra och sista skyttet med 16 sekunder upp till en då ledande Ingrid Landmark Tandrevold.

När Öberg gick i mål var det bara 3,5 sekunder som skiljde.

- Det var bara att köra allt på det sista varvet. Jag fick höra att det var väldigt tajt. Jag gjorde allt jag kunde, säger Öberg.

Om 3,5 sekunder låter tajt var det inget mot det som väntade. Även om Anastasija Kuzmina (trots en bom på vägen) var en omutbar segrare före silvermedaljören Tandrevold, så kan man inte klandra Laura Dahlmeier för att ha tagit bronspengen med marginal.

Tyskan, som likt Kuzmina stod över mixedstafetten i torsdags, hade inte en enda bom.

Likväl var det inte mycket som skiljde Dahlmeier från en snabb Öberg.

"Ändå nöjd"

Mellantiderna visade hur tyskan tappade mer och mer till Öberg i spåret. Men hon tappade inte tillräckligt fort för en svensk medalj.

I mål var Dahlmeier 0,6 sekunder före Öberg – och grusade därmed de svenska medaljförhoppningarna med minsta möjliga marginal.

- Jag är ändå nöjd med min tävling. En bom i dag är ändå bra, det är svåra förhållanden på skjutvallen, säger Öberg.

Skyttet var bra även i mixedstafetten – men kanske var det framför allt åkningen som hade förbättrats från dagen före. Med en videoanalys av stafettsträckan i kunskapsbanken kunde Öberg anpassa sig bättre till den snöiga terrängen.

Hon anpassade sig tillräckligt väl för att ha en riktigt god medaljchans även på söndag.

Med 13,2 sekunder upp till Kuzmina är Öberg en glödhet medaljkandidat om hon får det att stämma i jaktstarten.

- Det är jättebra. Jag har verkligen häng på dem. Det kommer bli en spännande tävling jag ser fram emot, säger Öberg.

Brorsson femma

Ett bra utgångsläge har även Mona Brorsson. Brorsson åkte fort och ledde när hon gick ut efter första skyttet. En bom på första skottet i stående tog dock bort henne från medaljspekulationerna. Hon fortsatte dock att åka fort och svenskan slutade femma, 21,7 sekunder efter Kuzmina, och har även hon medaljmöjligheter i söndagens jaktstart.

Särskilt med tanke på att många av förhandsfavoriterna hade en riktigt tung dag på skjutvallen.

Italienska stjärnan Lisa Vittozzi är över minuten efter täten inför jaktstarten med tre bom, och norska Marte Olsbu Røiseland hade fyra bom (två i vartdera skyttet) och är ännu längre efter.

Linn Persson och Anna Magnusson hade även de en hög med bommar på kontot efter sprinten. Svenskorna noterades för tre var men skidorna funkade desto bättre. Duon slutade på 42:a respektive 43:e plats.