Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hanna Öberg får sin guldmedalj vid prisutdelningen på Olympic Plaza.

Öberg fick sitt guld och laddar om

Mamma Viktoria och pappa Tomas vinkade och pojkvännen Jesper Nelin tog fram mobilen och förevigade stunden. Hanna Öbergs allra största, den när hon tog emot den sensationella guldmedaljen på Olympic Plaza.

Många menar att Öbergs seger på distansloppet över 15 kilometer i onsdags står sig som en av de största knallarna i den svenska vinterolympiska historien.

22-åringen från Svensbyn utanför Piteå har aldrig fått kliva upp på en prispall i världscupen – nu fick skidskyttestjärnorna, tyskan Laura Dahlmeier och slovakiskan Anastasija Kuzmina, tassa upp som trea och tvåa och ta emot sina medaljer ur Gunilla Lindbergs hand.

"Är en stor grej"

- Det är klart att det är en stor grej. De är ju bland dem som varit absolut bäst den här säsongen och även tidigare. Att jag lyckades slå dem... ja, det är så... säger Öberg och hittar inte orden.

SOK:s generalsekreterare och IOK-ledamoten Lindberg sparade det bästa till sist, plockade fram den ädlaste medaljen och vände sig mot Öberg.

Med guldet om halsen vinkade Hanna till publikhavet nedanför scenen. Där stor föräldrarna, sambon Jesper, andra bekanta, ledare från skidskytteförbundet och OS-truppen samt svenska åskådare som rest hela vägen till Pyeongchang för att följa spelen.

När Stina Nilsson fick sitt guld grät hon öppet av glädje, rörd av stunden och känslor som inte kunde hållas tillbaka.

Hektiskt dygn

Öberg var snudd på lika behärskad som på skjutvallen. Men en och annan tår låg där och rullade i ögonvrårna när hon sjöng med i nationalsången.

TT: Hur har dygnet varit sedan segern?

- Det är klart att det har varit hektiskt. Det har inte blivit mycket sömn i natt. I dag har jag bara tagit det lugnt, ätit tårta och så.

Redan på lördagen väntar nästa tävling, masstarten över 12,5 kilometer.

- Jag hoppas att jag har laddat upp batterierna, säger Hanna Öberg.

TT: Orkar du ladda om?

- Ja, jag har ingenting att förlora i tävlingen. Det ska bli himla kul att köra en masstart.

Svenskorna dominerar

TT: Är allt som händer framöver en bonus?

- Ja, så ser jag det. Jag har gjort mer än vad jag trodde innan jag kom hit.

Charlotte Kalla, Nilsson, Öberg och så Frida Hansdotter i slalomen, de svenska damerna radar upp guld i vinterspelen. Hittills har ingen annan nation lika många individuella guldmedaljörer på damsidan.

- Det är helt fantastiskt att det går så bra för oss. Det är jättehäftigt, säger Hanna Öberg.