Längdskidåkarna, bland annat Evelina Settlin (näst längst till vänster), har påverkats av ledarkarusellen.
Längdskidåkarna, bland annat Evelina Settlin (näst längst till vänster), har påverkats av ledarkarusellen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Åkarna om ledarkaoset: Varit lite oroligt

Karusellen i skidlandslagets ledarstab har snurrat till det för åkarna. Flera tunga namn har lämnat, däribland landslagschefen Rikard Grip, och det har påverkat gruppen.
– Det har varit lite oroligt, säger Evelina Settlin.

ANNONS

Våren präglades av turbulens i landslaget och flera tunga namn lämnade. Den tydligaste förändringen för åkarna är att Rikard Grip inte är kvar.

Den tidigare förbundskaptenen och landslagschefen, som var en del av landslaget 2010–2019 och visat vägen till 35 OS- och VM-medaljer, slutade i mars.

Ledarkarusellen har inte gått åkarna förbi, även om de flesta säger att de inte påverkats av kaoset menar andra att det funnits en oro.

"Har märkts av"

– Det är klart att det har märkts av, sedan tycker jag att tränarna gjort ett väldigt bra jobb i att hålla den delen ifrån oss, säger Evelina Settlin.

TT: Hur?

ANNONS

– Det har varit lite oroligt, lite smågrejer som vem ska man fråga, var ska jag ta det... Så blir det tre vändor innan man kommit till rätt person. Och jag är sådan som person som gärna vill ha koll på grejer och ha kontroll och när man inte vet vad som händer har det varit lite mycket att tänka på.

Samtliga i landslaget som TT pratade med under förra veckans pressträff i Solna var eniga om att de kommer att sakna Grip, den trygga ledarfiguren som hade övergripande koll och kunde styra upp det mesta, enligt åkarna.

Många uttrycker också att de hade velat ha kvar Grip.

"Blir bra ändå"

– Om jag hade fått välja hade jag haft kvar honom. Men det kommer säkert att bli bra nu också, säger Maja Dahlqvist.

– Jag hade inte tackat nej till att han skulle ha varit kvar, jag tycker han är bra, säger Jonna Sundling.

Även Calle Halfvarsson hade önskat ha kvar Rikard Grip:

– Ja. För mig hade han gärna fått vara kvar. Men nu är han inte det och då får vi hoppas att det blir bra ändå, säger Halfvarsson.

Varför Rikard Grip egentligen lämnade landslaget är inte helt klarlagt. Den officiella versionen är att han valde att lämna självmant efter tio år på posten.

ANNONS

Men enligt Expressen och Aftonbladet fick Grip sparken. Förbundsdirektör Ola Strömberg, tillförordnad längdchef, varken dementerar eller bekräftar uppgifterna.

Tycker annorlunda

– Tråkigt svar: Jag kan inte gå in i detalj på det. Det är någonting mellan Johan Sares, som då var längdchef, och Rikard Grip. Jag var självklart involverad och införstådd i vad som hände, men jag känner att jag inte vill gå in i de detaljerna nu, säger han.

Ola Strömberg delar inte åkarnas bild om vidden av ledarkarusellens påverkan.

– Jag tror väl inte att det har påverkat, eller kommer att påverka, åkarna och tränarna så mycket den här säsongen. Det är klart att de kan börja tänka på olika saker. Men jag tror faktiskt inte att det kommer att påverka speciellt mycket, de är så professionella och fokuserade på det de ska göra. Det ligger lite längre ifrån deras verklighet, deras normala dagar.

Marie Carlsson/TT

David Hjorter/TT

Ola Strömberg, tillförordnad chef för längdlandslaget. Arkivbild.
Ola Strömberg, tillförordnad chef för längdlandslaget. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Sedan i mars har fem nyckelpersoner valt – eller tvingats – att sluta i skidlandslaget:

+ I slutet av mars lämnade Rikard Grip sin roll som landslagschef, en tjänst som han hade haft – även om titel ändrats med åren – sedan 2010.

– Det har varit en fantastisk tid men jag känner att tiden var mogen nu, sade han till TT.

I juli blev han övergripande ansvarig för Sverige olympiska kommittés satsning mot OS 2026 och OS 2028.

+ Veckan efter Grips avhopp stod det klart att Jonas Peterson tog över rollen. Han har tidigare varit vd för Craft, en av skidförbundets sponsorer. Kontraktet skrevs på 2+2 år.

+ I april bestämde sig Annika Zell, landslagets enda kvinnliga tränare, för att hoppa av sitt uppdrag.

– Det har inte funnits de rätta förutsättningarna helt enkelt och då är det inte roligt, sade hon till SVT.

+ Johan Sares, som jobbat på förbundet i tio år varav sju som ansvarig för längdverksamheten, slutade på förbundet i början av maj.

"Beslutet har sakta men säkert växt fram det senaste året. Tiden känns rätt att gå vidare nu", sade han i ett pressmeddelande.

+ Nästan två veckor senare valde Urban Nilsson, längdskidlandslagets vallachef, att sluta efter åtta år på posten.

+ I slutet av augusti blev det klart att Jonas Peterson inte får fortsätta som chef för det svenska längdlandslaget.

Tillförordnad längdchef: Ola Strömberg.

Landslagschefer: Karin Ersson, Lars Selin.

Landslagstränare: Magnus Ingesson, Stefan Thomson (båda för damerna), Mattias Nilsson, Fredrik Uutisalo (båda för herrarna).

ANNONS