Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktor Hovland, Norge, och Ludvig Åberg, Sverige, under torsdagens träning inför Ryder Cup på Marco Simone Golf & Country Club i Rom.
Viktor Hovland, Norge, och Ludvig Åberg, Sverige, under torsdagens träning inför Ryder Cup på Marco Simone Golf & Country Club i Rom. Bild: Christer Höglund/TT

Åberg in i hetluften direkt: "Har ett bra läge"

Det blir inget se och lära för Ludvig Åberg i Ryder Cup. Den svenske golfsensationen kastas rakt in i hetluften.
23-åringen spelar tävlingens andra match – i par med norske storstjärnan Viktor Hovland.
– Självklart ser jag fram emot det, säger Åberg.

Den svensknorska duon har de senaste veckorna haft gott om tid att lära känna varandra inför fredagens foursomematcher mot USA.

De spelade ihop när Europas lag samlades för att känna på Ryder Cup-banorna i Rom för två veckor sedan. De gick i samma boll under de första rundorna av Europatourtävlingen på Wentworth nyligen. Och de har matchats i samma boll under två av tre träningsdagar också den här veckan.

Hyllas av Donald

Nu ska Ludvig Åberg och Viktor Hovland som ett av fyra europeiska lag jaga viktiga poäng när Ryder Cup inleds på fredagsförmiddagen.

– Vi har ett bra läge, känns det som. Vi har spelat en del tillsammans de senaste dagarna. Jag tror att alla som får chansen att spela med Viktor skulle bli glada, och det är jag också. Jag ser självklart fram emot det, säger Ludvig Åberg.

Hovland gillar att ha möjligheten att ge Europa en flygande start på det som många tror blir en tät kamp om pokalen.

– Jag tror verkligen att banan passar vårt sätt att spela. Vi har chansen att sätta lite blått (Europas färg) på ledartavlan och följa upp trenden som de europeiska spelarna i Solheim Cup (damgolfens motsvarighet) inledde, säger Hovland.

De ställs i sin foursome – där spelarna slår vartannat slag – mot USA:s Max Homa och Brian Harman, som tog hem British Open tidigare i år.

Även österrikaren Sepp Straka, precis som Åberg Ryder Cup-debutant, får chansen direkt i en av Europas matcher.

– Jag är väldigt imponerad av båda de här spelarna. De är väldigt stabila, säger Europas kapten Luke Donald om valet att satsa på två oprövade kort.

Specifikt gällande Åberg har svensken framför allt en kvalitet som sticker ut, och som behövs den här helgen, säger Donald:

– När det gäller Ludvig så handlar det bland annat om hans spel med drivern. Han gjorde några tävlingar på PGA-touren och var bäst med drivern av alla spelare, före både Rory McIlroy och Scottie Scheffler. Vi vet att den delen kommer att vara viktig den här veckan och i foursomematcherna. Om man håller sig på fairway så kommer allting att bli mycket lättare.

Gjorde "hole-in-one"

Både Åberg och Hovland verkar vara i fin form i alla fall. Under veckans träningar har de bjudit på det ena glimrande slaget efter det andra – men inget så bra som Hovlands på det femte hålet på torsdagen.

Efter att ha missat sitt första utslag på par 4-hålet gjorde han ett nytt försök, och träffade rakt i koppen. Ingen riktig hole-in-one, med tanke på den inledande missen – men publiken jublade ändå som om det vore en.

Åberg och Hovland slår ut klockan 07.50 på fredagsmorgonen.

Victor Hovland Norge och Ludvig Åberg, Sverige, under torsdagens tränig inför Ryder Cup på Marco Simone Golf & Country Club i Rom.
Victor Hovland Norge och Ludvig Åberg, Sverige, under torsdagens tränig inför Ryder Cup på Marco Simone Golf & Country Club i Rom. Bild: Christer Höglund/TT

Fakta: Fredagens foursomematcher

7.35: Jon Rahm/Tyrell Hatton–Scottie Scheffler/Sam Burns

7.50: Viktor Hovland/Ludvig Åberg–Max Homa/Brian Harman

8.05: Shane Lowry/Sepp Straka–Rickie Fowler/Collin Morikawa

8.20: Rory McIlroy/Tommy Fleetwood–Xander Schauffele/Patrick Cantlay

Vilar i Europas lag: Robert MacIntyre, Matt Fitzpatrick, Justin Rose, Nicolai Højgaard.

Vilar i USA: Wyndham Clark, Brooks Koepka, Jordan Spieth, Justin Thomas.