2020 och 2021 har varit dystra år för idrotten i pandemins spår.
2020 och 2021 har varit dystra år för idrotten i pandemins spår.

Över 600 lokala matcher har ställts in under pandemin

Över 600 matcher har ställts in för lagen i HP:s spridningsområde på grund av pandemin. Värst drabbat av covid-19 är Halmstad Hammers, där drygt 85 procent av spelarna och ledarna fått sjukdomen.
– Det är inget lag som råkat ut för så stora utbrott två gånger, säger Niklas Söderström, sportchef i Hammers.

ANNONS
|

Det har gått ett år sedan Sverige på allvar drabbades av den fruktade coronapandemin.

Därefter har det varit kaos inom idrotten och Halland är förstås inget undantag.

HP räknade samman hur många matcher som egentligen har behövts ställas in och kom fram till en summa på drygt 600.

Då har vi endast räknat A-lagsmatcher och seriespel med lokala lag i allt från fotboll till innebandy och bowling. Det blir betydligt fler om man även räknar in vissa klubbars andralag eller slutspel för att inte tala om alla ungdomslag.

Fotbollen har ställt in flest matcher

Störst antal matcher som inte spelats står fotbollen för. Bara i Halmstads Laholms och Hyltes kommuner har nära 350 matcher ställts in och slår man ut det över hela Halland handlar det om troligen om fyrsiffriga tal.

ANNONS

– Det var ingen som egentligen ville spela enkelserier, men vi lyckades genomföra en höstsäsong och det är vi ganska nöjda med. Spela fotboll är ju det folk vill och en halv säsong är bättre än ingenting, tycker Peter Upphoff, distriktschef i Hallands Fotbollförbund.

Någon vårsäsong blev det aldrig, men i takt med att smittspridningen minskade blev det fritt fram för lokalfotbollen att köra halva serier från augusti till oktober.

– Vad jag kommer ihåg var det bara 4-5 klubbar som drabbades av corona och där vi tvingades att flytta fram matcher. I år hoppas vi kunna spela en säsong med dubbelmöten utan att vi ska behöva trycka ihop spelprogrammet för mycket. Spontant skulle det kännas bedrövligt om vi får spela enkelserier i år igen, säger Upphoff.

Ingen som har blivit svårt sjuk i covid-19

Flera lokala lag har haft många sjuka i covid-19 under det senaste året och den klubb som har farit mest illa är Halmstad Hammers.

Klubben, som spelar i Hockeyettan, drabbades i november av ett utbrott som höll laget borta från spel i nästan tre veckor.

I februari kom nästa dråpslag när Hammers fick covid-19 i truppen igen – lite lindrigare den gången.

Totalt har 30 av 35 personer i och runt laget blivit sjuka. Bara en ledare och fyra spelare har lyckats hålla sig friska.

ANNONS

– Vi är det lag som är värst drabbat i serien. Det är inget lag som råkat ut för så stora utbrott två gånger – det kan jag med säkerhet säga, konstaterar Niklas Söderström.

Som tur är har ingen blivit svårt sjuk utan det har mest handlat om vanliga symptom som huvudvärk, ont i kroppen, halsont och lättare förkylningar.

– Generellt sett är hockeyn hårt drabbad – det är inget att sticka under stol med. Vi sysslar med en lagsport där vi är tätt inpå varandra i själva spelet och i omklädningsrummet, men trots vi har jobbat för att få allt så coronasäkert som möjligt är det svårt att träna 25 stycken och samtidigt hålla avstånd, tycker Söderström.

Han fortsätter:

– Jag vet inte, men med facit i hand skulle kanske Hockeyettan ha stängts ner.

Halmstad IBK har inte tränat sedan i höstas

Andra lag som blivit sjuka i covid-19 är HBK och Hylte/Halmstad. I HBK har 13 spelare och ledare drabbats medan Hylte/Halmstad har haft 12 spelare borta totalt i herr- och damlaget. I Drott har fyra spelare blivit sjuka.

På andra sidan hittar vi Halmstad IBK och Halmstad BMK som klarat sig undan helt utan sjukdomar.

Redan i höstas stängdes de båda klubbarnas serier ner och det har förstås bidragit – inte minst för HIBK som inte har tränat på närmare ett halvår.

ANNONS

– Killarna har kört rätt mycket padel och badminton och är nog ganska sugna på att börja spela innebandy igen, säger Johan Stål, tränare i Halmstad IBK.

Han är dock orolig för att intresset kommer att svikta efter pandemin.

– Inte när det gäller A-laget för de har hittat sin idrott. Men för ungdomarna i B-truppen som är mellan 16-20 år – där tror jag det blir många som inte kommer tillbaka.

ANNONS