Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om du ska köpa skidutrustning i Halmstad har du en relativt unik chans att få hjälp av en riktig skidexpert.

Skidälskaren Ceasar gör Halmstadborna redo för fjällen

Från Alperna via alpina VM i Åre till Sportringen i Halmstad. Skidentusiasten Ceasar Jendrell är något så sällsynt som en expert på utförsåkning i södra Sverige. Nu hjälper han Halmstadborna att göra sig redo för fjällen.

Få i Halmstad har åkt lika mycket alpint som Ceasar Jendrell. Varje vinter blir det flera resor till hans andra hem i Åre, eller till favoriten Bad Gastein i Alperna.

– Jag har åkt skidor hela livet och på väldigt många olika skidor i väldigt många olika situationer. Det är enda sättet att lära sig vad de olika skidorna står för, berättar Ceasar Jendrell.

Nervöst i VM-backen

De två senaste säsongerna har han arbetat i Åre, där höjdpunkten var årets alpina VM. Här kom Ceasars avancerade skidkunskaper väl till pass när han på skidor skulle transportera 30 kilo tunga kameralinser ned för backen.

På Sportringen finns något för alla typer av utförsåkare. Och en glad personal.
På Sportringen finns något för alla typer av utförsåkare. Och en glad personal.

– Att hasa ned för en spolad brant tävlingsbacke med utrustning för 1,5 miljon kronor under armen, det var en sjuk känsla, berättar han och skrattar.

"Vi har riktigt proffsiga skidor"

I höst började han, vid sidan av studierna på högskolan, att jobba extra på Sportringen i Halmstad. Här har han redan mött flera kunder som uppskattat hans eftertraktade kunskaper om alpint.

– Jag älskar att prata skidor så kunderna får vara beredda på många frågor. Jag vill ha så mycket information som möjligt för att skapa mig en helhetsbild. Vill personen utvecklas och bli mer avancerad så har vi riktigt proffsiga skidor, men om man är ganska ny rekommenderar jag oftast en mer lätthanterlig skida, förklarar Ceasar.

– Tro mig, även om det är en förhållandevis liten del av butiken som är avsedd för skidor så har vi något för alla typer av skidåkning, oavsett vilken nivå man befinner sig på.

Hur stor skillnad är det mellan skidorna?

– Den kan vara enorm, särskilt när det kommer till vilken typ av åkning man föredrar. Mellan pistskidorna Völkl SL och SC är det ingen gigantisk skillnad för den ovane, men om du åkt mycket och åker ganska fort så är skillnaden stor.

Utrustning för proffs och nybörjare

Ceasar Jendrell delar in utförsåkningen i tre delar; pist, off pist eller all mountain.

– All mountain-skidan fungerar över allt och med den får du en rolig upplevelse oavsett om du åker i pisten eller off pist i nysnö. Jag älskar sådana skidor och eftersom svenska fjällen är så oförutsägbara så är det underbart att ha skidor som fungerar oavsett väder. Det är väldigt roligt att vi på Sportringen har satsat på den typen av skidor för de ger en frihet, säger han och rekommenderar framför allt all mountain-skidan Völkl Kendo 88.

Säkerheten i fokus

Ceasar pratar ofta om vikten av säkerhet. En vassare skida som ovan nämnda Völkl kan förvisso vara mer svåråkt, men samtidigt får man en helt annan stabilitet om man bemästrar den.

– Om det är väldigt isigt i backen kan det ibland kännas som att man åker på stål, men en riktigt bra skida biter och sitter även då.

Men en säkrare utförsåkning handlar inte bara om skidorna.

– Ta pjäxorna till exempel, det är otroligt viktigt att de passar din fot. Om du får slag på skidan när du åker får foten absolut inte röra sig, då kan du bryta den. Sitter pjäxan som den ska får du dessutom en respons i skidan som gör att den känns som en förlängning av foten, det är det vi vill åt.

"Allt du behöver"

Ceasar Jendrells kunskaper och erfarenheter har blivit ett lyft för Sportringens alpina satsning. Till exempel används han regelbundet för att vidareutbilda övrig personal, både när det gäller skidkläder och utrustning, även om de andra också har kunskap och spenderat timmar i skidbacken.

– Att vi här på Sportringen kan beskriva en känsla eller ett scenario och hjälpa kunden att göra trygga val som gör skidåkningen roligare, den personliga servicen finns inte på nätet. Och vi erbjuder en helhetslösning, säger Ceasar.

– Så om du ska åka till Sälen i morgon kan du gå ut från oss med precis allt du behöver och det är guld värt.