Hampa i beslag. "En polis hotade att jag skulle få tre års fängelse om han hittade så mycket som ett kilo hampa hemma hos mig. Jag svarade att här är tio ton" säger Ulf Hammarsten som nu går segrande ur den tioåriga hampakampen mot svenska myndigheter.
Hampa i beslag. "En polis hotade att jag skulle få tre års fängelse om han hittade så mycket som ett kilo hampa hemma hos mig. Jag svarade att här är tio ton" säger Ulf Hammarsten som nu går segrande ur den tioåriga hampakampen mot svenska myndigheter.

Skadestånd efter tio års hampakamp

Telefonen gick varm hos Ulf Hammarsten i går när staten erkänt att det var fel att beslagta hans hampa. – Är det ordet cannabis som tänder på? frågar han glatt.

ANNONS
|

Efter nära tio års juridisk kamp i svenska och europeiskadomstolar får den rikskände "hampabonden" från Skottorp ett skadestånd – på 10 000 kronor.

–Det ringer i ett här. Det förvånar mig mycket. Så gammalt ärende och en struntsumma, är det så stort massmediaintresse för det här? Är det ordet cannabis som tänder på? frågar sig Ulf Hammarsten och skrattar skrockande.

Känns det som att du har fått upprättelse nu?

– Det tog så lång tid att jag nästan har hunnit tappa gnistan. Det är Justitiekanslern som behandlar sånt här och han är väl inte ensam, men de har tagit god tid på sig.

ANNONS

Skadeståndet är troligen det sista kapitlet i sagan om hampaodlarens kamp mot överheten. En historia där David med hjälp av EU slår Goliat, och får ett pris på kuppen.

Ulf Hammarsten sådde hampa för första gången 2001 på knappt två hektar hemma i Allarp. Men när han ansökte om tillstånd satte Läkemedelsverket sig på tvären, med hänvisning till den svenska narkotikalagstiftningen. Socialdepartementet fortsatte att hålla benhårt på det nationella förbudet, även efter att EU-kommissionen slagit fast att förbud mot odling av industrihampa är oförenligt med unionens lagstiftning.

Vid fyra tillfällen 2001 beslagtog polisen skördad hampa hos Hammarsten. Han misstänktes för grovt narkotikabrott och hotades med flera års fängelse om han inte slutade. Vändningen kom först när åklagaren ville förverka beslagen. Tingsrätten tog det säkra före det osäkra och bad om ett utlåtande från EU-domstolen.

De svenska myndigheterna fick en ordentlig knäpp på näsa när EU-domen slog ner med ett brak i januari 2003. Industrihampa får odlas även i Sverige. Beslagen hävdes och några år senare fick Hammarsten motta Laholms kommuns miljöpris.

Men sju ton hampa hade gått förlorad och det är den skörden som Hammarsten nu får ersättning för av staten. Han begärde 35 000-40 000 kronor, men Justitsiekanslern tycker att en skälig ersättning "vid en generös bedömning" är 10 000 kronor.

ANNONS

Hampaodlingen i Allarp ligger sedan flera år på is. En ensam förtorkad kvist sticker upp genom snötäcket i Hammarstens trädgård och kommer väl till hands vid fotograferingen. Men det är inte omöjligt att industrihampan en gång växer hög och grön på ägorna igen.

– Marken har jag kvar som jag skulle kunna odla på ett par hektar, men jag måste först fortsätta marknadsföra hampan. Vi är urusla som inte kunnat få igång hampan på så många år, men det tar tio år att introducera ett nytt material, säger 75-åringen Ulf Hammarsten.

ANNONS