Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Repeterar. Sonny Enell (mitten) spelar nyskilde Jerry och Kristian Ståhlgren (till vänster) den överviktige Dave, i The full monty på Storan i Falkenberg.

Show om fördomar och arbetslöshet

Vad gör man inte för konsten? – Jag har gått upp 13 kilo för att passa rollen i The full monty, berättar Kristian Ståhlgren.

Kristian spelar Dave, killen i den kommande falkenbergsmusikalen som äcklas av sin kropp och inte vill ha sex med sin fru, som därför misstänker att han är otrogen.

– På semestern i Italien blev det mycket pizza och rödvin så nu väger jag tresiffrigt och det är ”all time high”. Att gå upp så här mycket i vikt är det konstigaste jag har gjort, fortsätter Kristian, som till vardags driver en ljudstudio för tecknad film i Stockholm.

Redan 1998 jobbade han med Kålle Gunnarsson på Astrid Lindgrens värld, men det dröjde till 2011 innan de återförenades. När regissören behövde en Mattis till Ronja Rövardotter och mindes Ståhlgrens insats ordnade slumpen otroligt nog att de råkade träffas i frukostmatsalen på ett hotell i London.

Övervikt är ett av många teman som ska göra The full monty – allt eller inget, till något mer än en komedi. Musikalen bygger på den brittiska succéfilmen från 1997, där ett gäng stålverksarbetare förlorar jobbet och ska försöka dra in pengar genom att göra en strippshow.

– Vi valde den för att vill berätta någonting spännande med fina livsöden. Det är svårare att göra en professionell tolkning av Fame och Grease, som har spelats så ofta förut, men för ungdomarna på Teaterskolan är klassiker bra övningsmaterial, förklarar Kålle Gunnarsson.

Genom sitt bolag Stage Fantasy gör han nu en rejäl satsning med fin scenografi från Ljus & Dekor (Peter och Fredrik Dillberg) och scenproffs från Balettakademien i Göteborg eller motsvarande.

– Storan tar bara in 110 åskådare, så för ekonomins skull vill vi spela vidare i en större stad hösten 2016, som Göteborg eller Stockholm, och jag tror att det är ungefär 75 procents chans att det blir av.

Under sin semester på Gran Canaria hittade Kålle tre showartister som nu gör debut i Falkenberg. Pekka, som är orolig för att inte kunna leva upp till sitt smeknamn ”Hingsten”, spelas av Thomas Pettersson, vars flickvän Hanna Holmgren gör Pam, som har en vårdnadstvist med Jerry (Sonny Enell) om Nick (14-årige Simon Petersson).

– Hon är stark och kärleksfull och erbjuder Jerry ett jobb som städare eftersom hon inte gillar att han ska börja strippa, förklarar Hanna.

Sonny är för övrigt den som syns avklädd på affischerna i stan.

– Ja, strippscenerna är en ny gräns som vi går över, med ett visst mått av genans, tycker han om det tvära kastet efter att ha spelat pappa och husbock i Karlsson på taket.

Även många andra aktörer känns igen från Blodsbröder, Sound of music eller Kålles sommarpjäser. Tove Holm spelade Ida i Emil i Lönneberga redan som elvaåring 2004 och gör nu musikaldebut.

Den tredje nykomlingen är den duktige dansaren Mathias Jonsson.

– Jag spelar Ethan, en optimistisk sökare. Han kan inte sjunga och dansa, men har inga problem med att ta av sig på scen, så när det är audition går han dit för att bli en del av något större, säger Mathias.

I gruppen träffas Ethan och Malcolm (Robin Rösehag), som bor ensam hemma hos sin mamma och är den enda som har jobbet kvar.

– Det fanns ännu mer fördomar mot homosexuella under 1980-talet, när musikalen utspelar sig, så det har jag valt att lyfta lite extra. Jag tror att många i en småstad kan känna igen sig och få en tankeställare, säger Kålle Gunnarsson, som själv kom ut som gay först efter att ha flyttat iväg från Falkenberg.