Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vilse i Vilshärad. Stefan Ågren både bor och driver företag i Vilshärad. Han är nu rejält trött på alla turer kring ortsnamnet.

Sex år av vilsenhet i Vil(l)shärad

Vilshärad eller Villshärad? Egen postort eller Gullbrandstorp? De boende i den lilla kustidyllen har börjat vänja sig vid att leva i total förvirring. Men efter sex år av utredning lovar nu statliga lantmäteriet att äntligen sätta ned foten.

I januari skickade Postnord ut ett brev till alla boende i Vilshärad med en revolutionerande nyhet. Från och med den 7 mars skulle de få en ny postort – Vilshärad.

Beskedet var sprängstoff av två anledningar.

Dels har de boende länge önskat att få en egen postort, och inte klumpas ihop med Gullbrandstorp, dels är det nu över sex år sedan Vilshärads badortsförening ansökte hos Lantmäteriet om en ändring av den officiella stavningen – från Villshärad till Vilshärad.

2012 lämnade till och med kommunstyrelsens ledningsutskott ett yttrande till Lantmäteriet där de gick på badortföreningens linje: Vilshärad ska stavas med ett ”l”, så som det redan görs på alla skyltar och i gatunamn.

Enligt brevet från Postnord skulle nu alltså båda dessa önskemål infrias. Men underbart är kort.

I dagarna kom ett nytt brev till de boende där Postnord förklarar att ”det visat sig att det finns en pågående utredning hos Lantmäteriet som gäller stavningen av ortsnamnet” och att man i väntan på den måste behålla Gullbrandstorp som postort.

– Det här är ju rena Kafka-historian. Redan 2009 fick vi liknande besked från dåvarande Posten och även då tog man tillbaka beslutet med hänvisning till att det var oklart hur ortsnamnet skulle stavas, säger Stefan Ågren, som bor i Vilshärad sedan 40 år och även driver ett företag där.

– Personligen tycker jag det är viktigast att vi får postorten Vilshärad, sedan får de stava det med hur många ”l” de vill. Det är inte lätt att förklara att företaget visserligen har postadressen Gullbrandstorp, men ligger i Vilshärad. Ibland kommer försändelser inte fram och transportföretag har svårt att hitta hit, förklarar han.

På den beslutande myndigheten, statliga Lantmäteriet i Gävle, hittar HP slutligen den tjänsteman som har ärendet på sitt bord.

– Ja, det är jag som har stoppat ändringen av postort. Det är inte upp till posten att bestämma, utan de ska först kontakta oss. Ärendet har blivit liggande eftersom vi haft så mycket att göra, men det är väl på tiden att det blir avgjort nu. Jag ska börja arbeta med det redan i dag, säger utredaren Lennart Dehlin.

Så då kommer det ett beslut nu under våren?

– Nja, vi är ju en myndighet som är väldigt noga när vi fattar våra beslut, men före midsommar ska det väl vara klart. Jag ser att det på gamla kartor stavas med två ”l”, men det verkar finnas en ännu äldre stavning med ett ”l”. Finns det starka önskemål om att ändra stavning så är det sällan vi gör ett avvisande.