Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/19

Schelin anförde svenska EM-showen

Storpubliken på Örjans vall väntade på den svenska EM-showen – och den kom, i andra halvlek. Nu blir det kvartsfinalfest i Halmstad på söndag.

DAM-EM, GRUPP A

Sverige–Italien

3–1 (0–0)

– I paus sa vi att ”vad vill vi visa, hur vill vi spela?” och i alla fall gå in med energi och visa publiken vad vi kan, säger Lotta Schelin, som gjorde 2–0 och var delaktig i de andra två svenska målen.

Örjans vall var ett gultröjat, böljande hav på tisdagskvällen. Men före paus var det bara storpubliken – 7288 personer, utan enda en hatande huligan i sikte – som stod för fotbollsfesten. Trots att Italien, uppenbarligen med ena ögat redan på kvartsfinalen, kom med ett B-betonat lag, var det svenska spelet tamt och trögt.

Italien hade bara släppt in ett mål på sina tolv senaste tävlingsmatcher – men direkt efter pausen kom den svenska målexplosionen.

Förbundskapten Pia Sundhage bytte ut en blek Kosovare Asllani, som spelade trots sin fotskada, mot Therese Sjögran – och efter bara en minut och 25 sekunder förlöste truppens 36-åriga ålderkvinna den blågula offensiven, om än med en hel del flyt:

Malmöspelaren rann igenom till höger på pass från Schelin och passade bollen snett inåt bakåt – men den tog på backen Raffaella Manieris fot, ändrade riktning och gick i en båge över målvakten Chiara Marchitelli, 1–0.

En succécomeback för Sjögran, som har varit borta länge med en korsbandsskada och kom in så sent i EM-truppen att hon hade hunnit köpa biljetter till matcherna.

– Det har inte varit en optimal vår, men jag har hela tiden kämpat för att komma hit. Jag vet min plats och kan inte göra mer än att visa på träning och med det här inhoppet att jag vill vara med och spela. Stjärnstatus har man väl ändå, skrattar Sjögran.

Två minuter senare sprintade Schelin igenom centralt, vände bort Marchitelli och slog kyligt in 2–0. Ett kvalitetsavslut av den svenska storstjärnan – som i 57:e minuten även låg bakom 3–0 med ett lågt högerinlägg som Josefine Öqvist förvaltade på bästa sätt.

– Vi fick bollen lite högre upp i banan (efter paus) och fick framför allt mer folk med i spelet. Passningsspelet satt ganska schysst också, tycker Schelin.

Italien bytte in anfallsessen Patrizia Panico och Melania Gabbiadini i slutskedet, och Gabbiadini nickade in 1–3 i 78:e minuten. Men chansningen att spara stjärnorna gick hem. Danmark fick nöja sig med 1–1 mot Finland i Göteborg så Sverige och Italien går vidare till kvartsfinal som etta och tvåa i gruppen.

Sverige spelar på söndag i Halmstad mot den bästa trean i grupp B och C, troligen Holland eller Island.

– Jag har tyvärr inte tänkt så jättemycket på det. Jag är väldigt mycket här och nu, säger Schelin inför kvartsfinalen.

Sjögran:

– Det enda jag har kollat på är om vi ska vara kvar här eller åka någon annanstans.