Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Försvarsministern drog fullt hus. Peter Hultqvist såg lite förvånad ut när han mötte 200 åhörare i Klarasalen.

Samarbete ska ge skydd till Sverige

När försvarsminister Peter Hultqvist (S) besökte Halmstad var det hotet från Ryssland som var den stora frågan.

Klarasalen var fullsatt när försvarsministern i går gästade Halmstad för att delta i seminariet ”Sveriges försvarspolitik i en orolig omvärld”.

Både chefer från Lv 6 och FMTS var på plats och de hade liknande budskap. Ryssland spänner de militära musklerna, förnyar sitt materiel och pressar sina grannar. Det svenska försvaret måste stärkas nationellt.

Försvarsminister Peter Hultqvist berättade i sitt anförande att Ryssland i dag använder nästan 18 procent av statsbudgeten till försvaret, och det ska bli ännu mer. Motsvarande siffra i Sverige är fem procent.

Men ministern var också noga med att poängtera att de insatser som nu görs syftar till att bevara freden.

Den politiska överenskommelsen om att ge i snitt två miljarder kronor mer till försvaret fram till år 2020 är en väg att nå dit.

– Strategin är att öka vår egen förmåga och att samarbeta med andra. Vi bygger ett säkerhetsnätverk som går ut på att förebygga konflikt och bevara fred och stabilitet. Genom det här höjer vi tröskeln för en eventuell antagonist.

Men räcker den här satsningen i den situation som vi är i?

– Nu gäller det först att få det vi har kommit överens om gjort, att leverera. Bara för att man har beslutat en sak så är den ju inte genomförd, säger Peter Hultqvist och betonar vikten av samarbete med andra länder då ett eventuellt angrepp inte bara hade varit en nationell fråga.

Hur viktigt är EU i den ekvationen?

–Det som händer i EU nu är intressant. För första gången har paragrafen 42.7 i EU-fördraget aktiverats när Frankrike har begärt hjälp från de andra länderna. I vårt regeringskansli pågår nu ett arbete med att ta fram ett underlag för hur vi är beredda att ställa upp på Frankrike. Alla länder har svarat att de är beredda att hjälpa till och vi får se vad som kommer ut av det, säger Peter Hultqvist och konstaterar att det är ett helt nytt säkerhetsläge.

Arrangörerna för seminariet var Allmänna försvarsföreningen i Halland, biblioteket, Europa Direkt och Försvarsutbildarna i Halmstad, där vice ordförande Lars Björk var nöjd med uppslutningen som visade att det fanns ett stort intresse.

Skrämmer man inte upp folk?

– Folk blir nog lite skrämda. Men man måste berätta hur det faktiskt ligger till, säger han.